Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12723
Title: | Alteration of neural network connectivities following repeated exposures to palatable food |
Other Titles: | การเปลี่ยนแปลงของการเชื่อมต่อวงจรประสาทหลังการได้รับอาหารอร่อยซ้ำๆ |
Authors: | Ekkasit Kumarnsit Nifareeda Samerphob Faculty of Science (Physiology) คณะวิทยาศาสตร์ ภาควิชาสรีรวิทยา |
Keywords: | Neuroanatomy;Rats as laboratory animals;Rats Food |
Issue Date: | 2018 |
Publisher: | Prince of Songkla University |
Abstract: | Feeding is the important characteristic of living organisms being a great significance struggling for existence and survival. The aim of the present study was to investigate neurophysiological mechanisms in association to food consumption behavior in mice. Local field potential were recorded from 4 associated brain regions of feeding in mice consisting of the lateral hypothalamus (LHa) implicated to regulate food intake and motivated behaviors, the nucleus accumbens (NAc) which is a central role of reward circuit, the dorsal hippocampus (HP) or the foundation of learning and memory and the olfactory bulb (OB) or the gate of smell perception. Animals expressed chocolate-like behavior and LFP changes following repeated chocolate consumptions. Here, delta (0.5-4 Hz) power was increased in the regions of LHa, NAc and HP, while the gamma powers (30.5-100 Hz) decreased in these brain areas. Theta (4.5-12 Hz)-high gamma (60-100 Hz) coupling was strengthened in the HP. Moreover, LHa-NAc, LHa-OB, NAc-HP and HP-OB were increased the coherence activity of beta (12.5-30 Hz) and gamma (30.5-100 Hz) oscillations following the chocolate sessions indicating the brain modulation induced by repeated chocolate learning that produce food preference to chocolate consumption. The features of brain signaling during hunger showed remarked patterns associated with food deprivation where beta (12.5-30 Hz) and gamma (30.5-100 Hz) power increased in the LHa, NAC and HP. In addition, increased beta and gamma coherence were observed in LHa-HP and NAC-OB reflecting neural circuits in response of negative energy status. |
Abstract(Thai): | พฤติกรรมการกินอาหาร เป็นพฤติกรรมที่สําคัญของสิ่งมีชีวิต เกิดขึ้นเพื่อประโยชน์การ ดํารงชีวิตให้อยู่รอดและสามารถดํารงเผ่าพันธ์ไว้ได้ งานวิจัยนี้ จึงมีจุดมุ่งหมายที่จะศึกษากลไกการ ทํางานของระบบประสาทที่เกี่ยวข้องกับพฤติกรรมการกินอาหารในสัตว์ทดลอง โดยอาศัยการวัด ศักย์ไฟฟ้ารวมเฉพาะที่ (local field potential) ภายในสมองทั้ง 4 บริเวณของหนู mice ได้แก่ lateral hypothalamus (LHa) สมองที่ทําหน้าที่เป็นศูนย์กลางในการตอบสนองต่อความหิว, nucleus accumbens (NAc) สมองที่เกี่ยวข้องกับความพึงพอใจและการเสพติด, dorsal hippocampus (HP) เป็นสมองที่เกี่ยวข้องกับกระบวนการเรียนรู้และจดจํา และ olfactory bulb (OB) สมองส่วนรับกลิ่น ผลการศึกษาพบหนู mice แสดงพฤติกรรมชื่นชอบช็อกโกแลตเพิ่มขึ้นหลังจากได้รับ ช็อกโกแลตซ้ําๆ และมีรูปแบบคลื่นสมองที่เปลี่ยนแปลงไป โดยการทํางานของช่วงคลื่นเดลต้า (0.5-4 Hz) เพิ่มขึ้นในสมอง LHa, NAC และ HP และช่วงคลื่นแกมมา (30.5-100 Hz) ลดลง ในทั้ง 3 บริเวณ นอกจากนี้ ความถี่เธต้า (4.5-12 Hz) และแกมมา (60-100 Hz) มีการประสาน การทํางานมากขึ้นในสมอง HP และมีสัญญาณที่บ่งชี้การสื่อสารกันระหว่างสมองสองบริเวณ ซึ่งชี้ให้เห็นว่า LHa-NAC, LHa-OB, NAC-HP และ HP-OB สื่อสารกันมากขึ้นในช่วงคลื่น ความถี่เบต้า (12.5-30 Hz) และแกมมา (30.5-100 Hz) หลังจากได้รับช็อกโกแลตซ้ําๆ สะท้อน การเปลี่ยนแปลงของวงจรการทํางานภายในสมองที่ถูกชักนําโดยการกินช็อกโกแลตเป็นประจํา ซึ่งอาจนําไปสู่ความชอบในการกินช็อคโกแลต นอกจากนี้ การศึกษาพบคลื่นไฟฟ้าสมองช่วงคลื่น เบต้า (12.5-30 Hz) และแกมมา (30.5-100 Hz) ทํางานเพิ่มมากขึ้นในสมองส่วน LHa, NAc และ HP ขณะอดอาหาร และการทํางานของช่วงคลื่นดังกล่าว สัมพันธ์กันมากขึ้นระหว่างสมอง LHa- HP และ NAC- OB สะท้อนให้เห็นการทํางานของวงจรประสาทที่เชื่อมต่อกันเพื่อ ตอบสนองต่อภาวะการลดลงของพลังงานในร่างกาย |
Description: | Thesis (Ph.D., Physiology)--Prince of Songkla University, 2018 |
URI: | http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12723 |
Appears in Collections: | 338 Thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
424898.pdf | 5.66 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in PSU Knowledge Bank are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.