Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/19427
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | พวงทิพย์ แก้วทับทิม | - |
dc.contributor.author | นิโรซานา นิโซ๊ะ | - |
dc.date.accessioned | 2024-06-04T04:34:03Z | - |
dc.date.available | 2024-06-04T04:34:03Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.uri | http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/19427 | - |
dc.description | Master of Science ( Applied Physics ), 2023 | en_US |
dc.description.abstract | The purpose of this research was to study the optimum harvesting index for longkong. by using the microwave measurement technique Spectral measurement of skin color of longkong fruit and measure the electric capacitance Study on the effect of gamma irradiation on longkong postharvest prolongation found that the microwave intensity transmitted through unpeeled, peeled and liquid longkong was in the range of 0.75-0.58 mA, 0.78-0.62 mA and 0.89-0.79 mA, respectively, with longkong bunches firmly attached. Sweet and sour taste suitable for selling in the far garden market. for the values in the range of 0.58-0.41 mA, 0.62-0.45 mA and 0.79-0.70 mA, respectively. The whole bunch of yellow ripe longkong fruit, sweet in taste, suitable for sale in the market near the garden.The color spectrum of longkong fruit is blue (Blue), which is in the range of 128-195, suitable for exporting to distant gardens due to its beautiful bouquet. sweet and sour taste Spectral value in the range 195-256, suitable for selling in the market near the garden. It has a strong taste and a yellow color throughout the bouquet. The study of electric charge measurements Not suitable as a longkong harvest index due to sparse data. can't find a relationship For gamma irradiation to prolong longkong fruit after harvest, it was found that the radiation intensity at 500 Gy made the longkong contained in plastic bags to last for a maximum of 13 days at a temperature of 18 degrees Celsius. | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Thailand | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/th/ | * |
dc.subject | ดัชนีการเก็บเกี่ยวลองกอง | en_US |
dc.subject | การยืดอายุโดยการฉายรังสี | en_US |
dc.title | ศึกษาดัชนีการเก็บเกี่ยวและการยืดอายุลองกองโดยเทคนิคทางฟิสิกส์ | en_US |
dc.title.alternative | Study on Postharvest Index and Storage Period of Longkong Fruit using Physics Techniques | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.contributor.department | คณะวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี สาขาวิชาวิทยาศาสตร์ | - |
dc.contributor.department | Faculty of Science and Technology (Science programs) | - |
dc.description.abstract-th | งานวิจัยฉบับนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาดัชนีการเก็บเกี่ยวลองกองที่เหมาะสม โดยใช้เทคนิควัดคลื่นไมโครเวฟ วัดสเปกตรัมสีผิวผลลองกอง และวัดค่าความจุไฟฟ้า และศึกษาผลของการ ฉายรังสีแกมมาต่อการยืดอายุหลังการเก็บเกี่ยวลองกอง พบว่า ค่าความเข้มข้นของคลื่นไมโครเวฟที่ ส่งผ่านผลลองกองแบบไม่ปอกเปลือก แบบปอกเปลือก และแบบน้ํา มีค่าอยู่ในช่วง 0.75-0.58 mA, 0.78-0.62 mA และ 0.89-0.79 mA ตามลําดับ โดยช่อลองกองผลติดแน่น รสชาดหวานอมเปรี้ยว เหมาะสําหรับขายตลาดไกลสวน สําหรับค่าที่อยู่ในช่วง 0.58-0.41 mA, 0.62-0.45 mA และ 0.79- 0.70 mA ตามลําดับ ผลลองกองสุกเหลืองทั้งช่อ รสชาดหวาน เหมาะสําหรับขายตลาดใกล้สวน ค่าสเปกตรัมสีผิวผลลองกองสีน้ําเงิน (Blue) ที่มีค่าอยู่ในช่วง 128-195 เหมาะสําหรับส่งขายตลาด ไกลสวนเนื่องจากช่อติดผลสวยงาม รสชาติหวานอมเปรี้ยว ค่าสเปกตรัมในช่วง 195-256 เหมาะ สําหรับขายตลาดใกล้สวน มีรสชาติหวามเข้มและมีสีที่เหลืองทั้งช่อ ส่วนการศึกษาวัดค่าประจุไฟฟ้า ไม่เหมาะที่จะใช้เป็นดัชนีการเก็บเกี่ยวลองกองเนื่องจากข้อมูลกระจัดกระจาย ไม่สามารถหาความสัมพันธ์ได้ สําหรับการฉายรังสีแกมมาเพื่อยึดอายุผลลองกองหลังการเก็บเกี่ยว พบว่า ความเข้ม รังสีที่ 500 Gy ทําให้ผลลองกองที่บรรจุอยู่ในถุงพลาสติกสามารถอยู่ได้นานที่สุด 13 วัน ในสภาวะ อุณหภูมิ 18 องศาเซลเซียส | en_US |
Appears in Collections: | 722 Thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
6220320802.pdf | ฉบับแก้ไข 21.08.66 | 6.66 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License