Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/18012
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Decha Sermwittayawong | - |
dc.contributor.advisor | Santad Wichienchot | - |
dc.contributor.author | Piyapat Aiemcharoen | - |
dc.date.accessioned | 2023-04-19T09:01:18Z | - |
dc.date.available | 2023-04-19T09:01:18Z | - |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.identifier.uri | http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/18012 | - |
dc.description | Master of Science (Functional Food and Nutrition), 2022 | en_US |
dc.description.abstract | Banana inflorescence is known as banana flower, banana blossom, or banana heart that belongs to the Musaceae family. It is widely known to have a great potential for control of diabetes. However, the ability of an ethanolic extract from banana inflorescence to stimulate glucose uptake in skeletal muscle cell line has not been illustrated. Therefore, extraction and characterization of ethanolic extract from banana inflorescence was performed. Additionally, the antioxidant and antidiabetic activities of the extract were investigated. The inflorescence from ‘Kluai Namwa Mali-Ong’ was used in this study. These results showed that the banana inflorescence extracts contained carbohydrate, protein, phenolic, flavonoid, and fatty acids. The extract also exhibited antioxidant activities in 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl free radical scavenging (DPPH), ferric ion reducing antioxidant power (FRAP), and 2,2’-azinobis (3- ethylbenzothiazoline- 6- sulphonic acid) free radical scavenging activity (ABTS) assays. The inhibitory concentration of the extract to scavenge 50% (IC50) values in the DPPH and ABTS assays were 27.89 ± 0.54 and 21.33 ± 0.87 mg/mL, respectively. In addition, the antioxidant activity in the FRAP assay was 752.21 ± 17.09 mM TE/g extract. The biochemical profiling of the extract was characterized using the ultra-high-performance liquid chromatography-electrospray ionization quadrupole time-of-flight mass spectrometry (UHLC-ESI-QTOF/MS) technique in both positive and negative electrospray ionization modes. A total of ten and eleven major compounds in the positive and negative-ion modes were identified. Moreover, the extract showed a dose-dependent effect in a concentration range from 0.125 – 0.5 mg/mL and time-dependent effect on a stimulation of glucose uptake in C2C12 myotubes without cytotoxicity to the cells. These results suggest the biological activities of the crude ethanolic extract from ‘Kluai Namwa Mali-Ong’. Future experimentations will be required to develop the extract into an antidiabetic drug. | en_US |
dc.description.sponsorship | - Interdisciplinary Graduate School of Nutraceutical and Functional Food (IGS-NFF) - The Graduate Research Fund, Prince of Songkla University | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Prince of Songkla University | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Thailand | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/th/ | * |
dc.subject | antidiabetic | en_US |
dc.subject | antioxidant | en_US |
dc.subject | banana inflorescence | en_US |
dc.subject | C2C12 myotubes | en_US |
dc.subject | glucose uptake | en_US |
dc.subject | Plant extracts Therapeutic Use | en_US |
dc.title | Antioxidant and Antidiabetic Activities of Ethanolic Extract from the Inflorescence of Musa ABB cv. ‘Kluai Namwa’ | en_US |
dc.title.alternative | ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระและต้านเบาหวานของสารสกัดเอทานอลจากปลีกล้วยน้ำว้า | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.contributor.department | Faculty of Agro-Industry (Functional Food and Nutrition) | - |
dc.contributor.department | คณะอุตสาหกรรมเกษตร สาขาวิชาอาหารสุขภาพและโภชนาการ | - |
dc.description.abstract-th | ปลีกล้วยหรือหัวปลี จัดอยู่ในวงศ์ Musaceae เป็นที่ทราบกันดีว่ามีความสามารถในการลดปริมาณน้ำตาลในเลือดหรือควบคุมโรคเบาหวานได้ดี อย่างไรก็ตามยังไม่มีการศึกษาความสามารถของสารสกัดเอทานอลจากปลีกล้วยเพื่อกระตุ้นการใช้กลูโคสในเซลล์กล้ามเนื้อลาย การวิจัยนี้จึงทำการสกัด ศึกษาคุณลักษณะของสารสกัดเอทานอลจากปลีกล้วย และศึกษาฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระและฤทธิ์ต้านเบาหวานของสารสกัด โดยใช้ปลีกล้วยกล้วยน้ำวามะลิอ่อง ผลการทดลองแสดงให้เห็นว่าสารสกัดปลีกล้วยมีปริมาณองค์ประกอบของคาร์โบไฮเดรต โปรตีน สารประกอบฟีนอลิก ฟลาโวนอยด์ และกรดไขมัน อีกทั้งสารสกัดยังมีประสิทธิภาพในการต้านอนุมูลอิสระโดยใช้วิธี DPPH FRAP และ ABTS ค่าความเข้มข้นที่สารสกัดมีประสิทธิภาพในการยับยั้งที่ที่ 50% (IC50) ในการทดสอบโดยวิธี DPPH และ ABTS แสดงให้เห็นที่ 27.89 ± 0.54 และ 21.33 ± 0.87 mg/mL. ตามลำดับ นอกจากนี้ ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระที่วัดโดยใช้วิธี FRAP แสดงออกที่ 752.21 ± 17.09 mM TE/ g extract การทำโปรไฟล์ทางชีวเคมีของสารสกัดด้วยเครื่องลิควิดโครมาโตกราฟี พร้อมแมสสเปคโตมิเตอร์ ชนิดอิเล็คโตสเปรย์ควอดดรูโพล ไทม์ออฟไฟล์ท (UHLC-ESI-QTOF/MS) ที่มีประสิทธิภาพสูงในอิเล็กโทรสเปรย์โหมดไอออนบวกและไอออนลบ สารประกอบหลักทั้งหมดสิบและสิบเอ็ดชนิดสามารถระบุในโหมดไอออนบวกและไอออนลบ นอกจากนี้ สารสกัดยังแสดงให้เห็นความสามารถในการดูดซึมกลูโคสโดยขึ้นอยู่กับขนาดของความเข้มข้นในช่วงความเข้มข้น 0.125 - 0.5 มิลลิกรัม/ มิลลิลิตร และขึ้นกับระยะเวลาในการทดสอบการกระตุ้นเพื่อใช้กลูโคสในเซลล์กล้ามเนื้อชนิด C2C12 ผลลัพธ์เหล่านี้แสดงให้เห็นถึงกิจกรรมทางชีวภาพของสารสกัดเอทานอลแบบหยาบจากกล้วยน้ำว้ามะลิอ่อง ซึ่งในอนาคตมีความจำเป็นที่จะต้องทำการศึกษาต่อไปเพื่อพัฒนาสารสกัดให้เป็นยาต้านเบาหวานได้ | en_US |
Appears in Collections: | 859 Thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
6211020002.pdf | 3.72 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License