Please use this identifier to cite or link to this item: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/13391
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorวนิดา สุขเกษศิริ-
dc.date.accessioned2021-03-04T09:31:46Z-
dc.date.available2021-03-04T09:31:46Z-
dc.date.issued2555-
dc.identifier.urihttp://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/13391-
dc.description.abstractAlcohol has been considered to be a major risk factor related to liver injury. Phyllanthin is a hepatoprotective agent that has been reported to reduce hepatotoxicity initiated by various compounds. Thus, our study aimed to evaluate the effects and possible mechanisms of phyllanthin on alcohol induced liver injury in HepG2 cells as well as with a co-culture of HepG2 cells with THP-1 differentiated macrophage cells. Treatment of cells with alcohol for 4 and 72 h resulted in a significant decrease inviability for both cell types, and we further proved that such toxicity was triggered by production of reactive oxygen species (ROS), changes to mitochondrial membrane potential (MMP) and apoptotic cell death. Alcohol (4 and 72 h) exposure significantly increased the intracellular ROS generation, decreased the MMP changes, increased the number of apoptotic and necrotic cells and also induced caspase-3/7 activity in a co-culture with THP-1 differentiated macrophage cells higher than HepG2 cells alone. Pretreatment of the HepG2 cells with phyllanthin for 24 hour prior to alcohol exposure for 4 h significantly decreased the intracellular production of ROS and also improved the change of the MMP as well as causing a decrease of the number of apoptotic cells and inhibited the caspase-3/7 activity. In the co-cultured cells, phyllanthin was also shown to attenuate the increase of ROS production, increased the MMP at the highest concentration of phyllanthin and also improved cell survival by inhibiting the caspase-3/7 activity. In contrast, pretreatment of the HepG2 cells with 10 μM phyllanthin for 24 hour prior to alcohol exposure for 72 h significantly decreased the intracellular production of ROS and also improved the change of the MMP as well as causing a decrease in the number of apoptotic cells and inhibited the caspase-3/7 activity but not affect to the co-cultured cells. Our results clearly indicated that treatment with phyllanthin should have a significant therapeutic effect on alcohol-related liver diseases.en_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์en_US
dc.subjectตับen_US
dc.subjectแอลกอฮอล์en_US
dc.subjectเซลล์ การเจริญเติบโตen_US
dc.titleกลไลปกป้องของฟิแลนด์ทินต่อความเป็นพิษของแอลกอฮอล์ที่ต่อเซลล์เพาะเลี้ยงเฮพ จี 2 และเซลล์เพาะเลี้ยงร่วมเฮพจี 2 และ ทีเฮซ พี 1en_US
dc.title.alternativeProtective mechanism of phyllanthin on alcohol-induced hepatotoxicity in cultured HepG2 and co-cultured of HepG2 and monocytic THP-1 cellsen_US
dc.title.alternativeรายงานวิจัยฉบับสมบูรณ์ กลไลปกป้องของฟิแลนด์ทินต่อความเป็นพิษของแอลกอฮอล์ที่ต่อเซลล์เพาะเลี้ยงเฮพ จี 2 และเซลล์เพาะเลี้ยงร่วมเฮพจี 2 และ ทีเฮซ พี 1en_US
dc.typeTechnical Reporten_US
dc.contributor.departmentFaculty of Science (Pharmacology)-
dc.contributor.departmentคณะวิทยาศาสตร์ ภาควิชาเภสัชวิทยา-
dc.description.abstract-thแอลกอฮอล์เป็นปัจจัยเสี่ยงสําคัญที่ทําให้พิษต่อตับ สารฟิแลนท์ทินเป็นสารที่มีฤทธิ์ปกป้องตับและมีรายงานว่าลดความเป็นพิษต่อตับจากการได้รับสารที่ก่อให้เกิดพิษต่อตับ การศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อดูฤทธิ์และกลไกการออกฤทธิ์ของสารฟิแลนท์ทินในเซลล์เพาะเลี้ยง เฮพ จี 2 และเซลล์เพาะเลี้ยงร่วมเฮพจี 2 และที เฮช พี 1 ที่ได้รับการทําให้เกิดพิษด้วยแอลกอฮอล์ ผลการทดลองพบว่าการได้รับแอลกอฮอล์เป็นเวลา 4 และ 72 ชั่วโมง มีผลลดอัตราการมีชีวิตรอดของเซลล์ทั้ง 2 ชนิด การได้รับสารฟิแลนท์ทิน 24 ชั่วโมง ก่อนได้รับแอลกอฮอล์เป็นเวลา 4 ชั่วโมง พบว่าสารฟิแลนท์ทินมีผลลดระดับอนุมูลอิสระภายในเซลล์ ยับยั้งการเปลี่ยนแปลงศักย์ไฟฟ้าของไมโตคอนเดรีย รวมทั้งลดจํานวนเซลล์ที่เกิดการตายแบบ apoptosis และลดการทํางานของเอนไซม์ caspase-3 ได้ทั้งในเซลล์เพาะเลี้ยง เฮพ จี 2 และเซลล์เพาะเลี้ยงร่วมเฮพจี 2 และที เฮช พี 1 ส่วนการได้รับแอลกอฮอล์เป็นเวลา 72 ชั่วโมงหลังจากได้รับสารฟิแลนท์ทินเป็นเวลา 24 ชั่วโมง พบว่า เมื่อเซลล์ทั้ง 2 ชนิดได้รับแอลกอฮอล์มีผลเพิ่มระดับอนุมูลอิสระภายในเซลล์เปลี่ยนแปลงศักย์ไฟฟ้าของไมโตคอนเดรียภายในเซลล์เพิ่มการทํางานของเอนไซม์ caspase-3 ทั้งในเซลล์เพาะเลี้ยง เฮพ จี 2 และเซลล์เพาะเลี้ยงร่วมเฮพจี 2 และที เฮช พี 1 อย่างมีนัยสําคัญทางสถิติเมื่อเทียบกับกลุ่มควบคุมและเมื่อได้รับสารฟิแลนท์ทินที่ความเข้มข้น 1, 5 และ 10 ไมโครโมลาร์เป็นเวลา 24 ชั่วโมง และได้รับแอลกอฮอล์เป็นเวลา 72 ชั่วโมง พบว่าสารฟิแลนท์ทินที่ความเข้มข้น 10 ไมโครโมลาร์ เท่านั้นที่มีผลลดระดับอนุมูลอิสระภายในเซลล์ ยับยั้งการ เปลี่ยนแปลงศักย์ไฟฟ้าของไมโตคอนเดรียภายในเซลล์ลดจํานวนเซลล์ที่เกิดการตายแบบ apoptosis และลดการทํางานของเอนไซม์ caspase-3 ในเซลล์เพาะเลียง เฮพ จี 2 เท่านั้น โดยไม่มีผลต่อเซลล์ เพาะเลียงร่วมเฮพจี 2 และที เฮช พี 1 จากการศึกษานี้ทําให้ได้ข้อมูลเบื้องต้นเกี่ยวกับฤทธิ์ของสารฟิแลนท์ทินในการลดความเป็นพิษของแอลกอฮอล์ต่อเซลล์ตับซึ่งสนับสนุนข้อมูลการแพทย์แผนโบราณที่นํามาใช้ในการรักษาและป้องกันความเป็นพิษต่อตับen_US
Appears in Collections:336 Research

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
413226-abstract.pdf93.8 kBAdobe PDFView/Open


Items in PSU Knowledge Bank are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.