Please use this identifier to cite or link to this item: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12794
Title: ผลของโปรแกรมสนับสนุนการเรียนรู้ด้านโภชนาการต่อพฤติกรรมการบริโภคอาหารและระดับความดันโลหิตในสมาชิกชมรมผู้สูงอายุที่ควบคุมภาวะความดันโลหิตสูงไม่ได้
Other Titles: The Effect of Nutritional Education support program on Dietary Behaviors and blood Pressure Level in Elderly Club Members with Uncontrolled Hypertension
Authors: พัชรี คมจักรพันธุ์
ทิพย์สุคนธ์ กิจรุ่งโรจน์
Faculty of Nursing (Public Health Nursing)
คณะพยาบาลศาสตร์ ภาควิชาการพยาบาลสาธารณสุขศาสตร์
Keywords: ความดันเลือดสูง การควบคุม;ความดันเลือดสูงในผู้สูงอายุ
Issue Date: 2017
Publisher: มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์
Abstract: This quasi-experimental one group time series design aimed to examine the effects of a nutritional education support program on dietary behaviors and blood pressure level in elderly club members with uncontrolled hypertension. Eexperiential learning theory, group processes of Marram and Dietary Approach to Stop Hypertension (DASH) were used as a framework of this study. The sample consisted of 36 elderly selected by purposive sampling, qualification-based sampling. The research was conducted in two phases. During the control phase, the sample received a regular care program over seven weeks. During the experimental phase, the sample received the nutritional educational support over the subsequent seven weeks. Data were collected using the Dietary Behaviors of Elderly Questionnaire that yielded internal consistency reliability value of 0.72. Blood Pressure Level Evaluation data obtained at the 15th week were analyzed using descriptive statistics, t-test and one-way repeated measures ANOVA. The results of this study revealed as the following: 1. Mean score of subjects' dietary behaviors after receiving the nutritional education support program was significantly higher than that before the program (t = -5.50, p < .001) 2. Mean score of subjects' systolic blood pressure level after receiving for the nutritional education support program were significantly lower than that before program (F = 18.87, p < .001). For between each pair of systolic blood pressure levels, there were significant differences of systolic blood pressure level between the first week and the fifteenth week (d = -14.00, p<.001) and between the eighth week and the fifteenth week (d = -14.72, p< .001) 3. Mean score of subjects' diastolic blood pressure level after receiving for the nutritional education support program was significantly lower than that before program (F = 8.82, p < .01). For between each pair of diastolic blood pressure levels, there were significant differences of diastolic blood pressure level between the first week and the fifteenth week (d = -8.22, p < .01) and between the eighth week and the fifteenth week (d = -6.11, p< .01) Healthcare providers are able to use the nutritional education support programming order to improve dietary behaviors and control blood pressure of elderly with uncontrolled hypertension. However, longitudinal study design is needed for confirming on the sustainability of the program.
Abstract(Thai): การวิจัยครั้งนี้ เป็นการวิจัยชนิดกึ่งทดลองศึกษากลุ่มเดียววัดหลายครั้ง แบบอนุกรมเวลา เพื่อศึกษาผลของโปรแกรมสนับสนุนการเรียนรู้ด้านโภชนาการต่อพฤติกรรมการบริโภคอาหารและระดับ ความดันโลหิตในสมาชิกชมรมผู้สูงอายุที่ควบคุมภาวะความดันโลหิตสูงไม่ได้ โดยใช้กรอบแนวคิดการเรียนรู้ เชิงประสบการณ์ของโคล์บ ผ่านกระบวนการกลุ่มของมาแรมและหลักการบริโภคอาหารต้านความดัน สูตรแดชกลุ่มตัวอย่างเป็นสมาชิกชมรมผู้สูงอายุที่ควบคุมภาวะความดันโลหิตสูงไม่ได้ จํานวน 36 ราย ที่ได้รับการดูแลตามปกติเป็นระยะเวลา 7 สัปดาห์แรก (ระยะควบคุม) หลังจากนั้นได้รับโปรแกรมสนับสนุน การเรียนรู้ด้านโภชนาการเป็นเวลา 7 สัปดาห์ (ระยะทดลอง) ใช้แบบสอบถามพฤติกรรมการบริโภคอาหารเฉพาะโรคความดันโลหิตสูงมีค่าความเที่ยงอัลฟาครอนบาค เก็บข้อมูลก่อนและหลังการทดลองโดย เท่ากับ 0.72 และประเมินระดับความดันโลหิตใช้สถิติบรรยายและสถิติอ้างอิงที่คู่และความแปรปรวน แบบทางเดียวแบบวัดซ้ํา ผลการวิจัย พบว่า 1. ค่าเฉลี่ยคะแนนพฤติกรรมการบริโภคอาหารของกลุ่มตัวอย่างภายหลังได้รับโปรแกรม สูงกว่าก่อนการได้รับโปรแกรมอย่างมีนัยสําคัญทางสถิติ (t = -5.50, p< .001) 2. ค่าเฉลี่ยระดับความดันโลหิตซิสโตลิกของกลุ่มตัวอย่างภายหลังได้รับโปรแกรมน้อย กว่าก่อนได้รับโปรแกรมอย่างมีนัยสําคัญทางสถิติ (F = 18.87, p<.001) และเมื่อวิเคราะห์รายคู่ พบว่า มีความแตกต่างอย่างมีนัยสําคัญของระดับความดันโลหิตซิสโตลิก ในสัปดาห์ที่ 1 กับสัปดาห์ที่ 15 (ā = -14.00, p<.001) และสัปดาห์ที่ 8 กับสัปดาห์ที่ 15 (d = -14.72, p < .001) 3. ค่าเฉลี่ยระดับความดันโลหิตไดแอสโตลิกของกลุ่มตัวอย่างภายหลังได้รับโปรแกรม น้อยกว่าก่อนได้รับโปรแกรมอย่างมีนัยสําคัญทางสถิติ (F = 8.82, p<.01) เมื่อวิเคราะห์ความแตกต่าง รายคู่มีความแตกต่างของระดับความดันโลหิตไดแอสโตลิกในสัปดาห์ที่ 1 กับสัปดาห์ที่ 15 (ā = -8.22, p < .01) และสัปดาห์ที่ 8 กับสัปดาห์ที่ 15 (d = -6.11, p<.01) ผลการวิจัยครั้งนี้บุคลากรทางสุขภาพสามารถนําโปรแกรมสนับสนุนการเรียนรู้ด้าน โภชนาการ ไปใช้ในการปรับพฤติกรรมการบริโภคอาหารให้เหมาะสมและควบคุมระดับความดันโลหิต ในผู้สูงอายุโรคความดันโลหิตสูงที่ควบคุมความดันโลหิตไม่ได้ อย่างไรก็ตามควรมีการศึกษาติดตามระยะยาว เพื่อประเมินความคงอยู่ของพฤติกรรมการบริโภคอาหารในผู้สูงอายุที่มีความดันโลหิตสูงต่อไป
Description: วิทยานิพนธ์ (พย.ม. (การพยาบาลเวชปฏิบัติชุมชน))--มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์, 2560
URI: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12794
Appears in Collections:610 Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
422660.pdf1.18 MBAdobe PDFView/Open


Items in PSU Knowledge Bank are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.