Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/19602
Title: | องค์ประกอบสารพฤกษเคมีในระยะพัฒนาการของใบกาแฟโรบัสต้าและการใช้ประโยชน์เพื่อการผลิตชาใบกาแฟ |
Other Titles: | Phytochemical Compositions of Robusta Coffee Leaves during Developmental Stages and its Benefit of Tea |
Authors: | ระวี เจียรวิภา พิสมัย อนุสรณ์วาณิช Faculty of Natural Resources (Plant Science) คณะทรัพยากรธรรมชาติ ภาควิชาพืชศาสตร์ |
Keywords: | กาแฟ พันธุ์โรบัสต้า;ใบกาแฟ |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ |
Abstract(Thai): | ใบกาแฟมีองค์ประกอบของสารสําคัญหลายชนิด ขึ้นอยู่กับระยะพัฒนาการของใบ
และพันธุ์กาแฟ ซึ่งปัจจุบันมีการนําสารพฤกษเคมีในใบกาแฟมาใช้ประโยชน์มากขึ้น งานวิจัยนี้จึงมี วัตถุประสงค์เพื่อประเมินการเปลี่ยนแปลงของลักษณะสัณฐานและสรีรวิทยาของใบ โดยแบ่งระยะ พัฒนาการเป็น 5 ระยะ ได้แก่ ระยะที่ 1 (S1) ใบมีอายุ 1-4 วัน ระยะที่ 2 (S2) ใบมีอายุ 5-8 วัน ระยะ ที่ 3 (S3) ใบมีอายุ 9-14 วัน ระยะที่ 4 (S4) ใบมีอายุ 15-20 วัน และระยะที่ 5 (S5) ใบมีอายุ 21-27 วัน และวิเคราะห์หาสารต้านอนุมูลอิสระ สารประกอบฟีนอลิก ฟลาโวนอยด์ และแทนนินในใบในแต่ ละระยะพัฒนาการดังกล่าว ตลอดจนศึกษาระยะเวลาการเก็บรักษาชาต่อคุณภาพทางด้านประสาท สัมผัสของผลิตภัณฑ์ชาใบกาแฟโรบัสต้า ผลการศึกษา พบว่า ใบระยะที่ 5 เกิดการเปลี่ยนแปลงของ พื้นที่ใบ มวลใบ ความเขียวใบ ปริมาณคลอโรฟิลล์และแคโรทีนอยด์มากที่สุด ขณะที่ ใบระยะที่ 3 และระยะที่ 1 เกิดการเปลี่ยนแปลงของพื้นที่ใบจําเพาะและน้ําหนักใบจําเพาะมากที่สุด โดยใบระยะที่ 1 มีความสัมพันธ์กับค่า a* b* และ L* มากที่สุด นอกจากนี้ ใบช่วงระยะที่ 4-5 มีการสะสมของ คาเฟอีน แคทีชิน และกรดแกลลิกในปริมาณต่ํา ขณะที่ ใบช่วงระยะที่ 1-2 มีปริมาณสารต้านอนุมูล อิสระ สารประกอบฟีนอลิก ฟลาโวนอยด์ และแทนนินเพิ่มขึ้นและมากกว่าช่วงระยะอื่น ดังนั้น ช่วง ระยะที่ 1-2 มีปริมาณสารต้านอนุมูลอิสระสูงซึ่งเหมาะสมต่อการนําไปแปรรูปเพื่อใช้ประโยชน์เป็นชา ใบกาแฟโรบัสต้า อย่างไรก็ตาม เมื่อนําใบกาแฟโรบัสต้ามาแปรรูปเป็นผลิตภัณฑ์ชา ระยะเวลาการเก็บ รักษาผลิตภัณฑ์ชามีผลต่อคุณภาพทางด้านประสาทสัมผัส โดยผลิตภัณฑ์ชาใบกาแฟโรบัสต้าที่มี ระยะเวลาการเก็บรักษา 1 เดือน เป็นชาที่ผู้บริโภคให้ความพึงพอใจและสนใจในผลิตภัณฑ์ชามากที่สุด
และผู้บริโภคมีความพึงพอใจในเรื่องสีของน้ําชาใบกาแฟโรบัสต้ามากกว่ากลิ่นหอมและรสชาติ การศึกษานี้แสดงให้เห็นว่า ช่วงระยะพัฒนาการที่ 1-2 ของใบกาแฟโรบัสต้าสามารถใช้ประโยชน์เพื่อ การผลิตชาที่มีคุณค่าด้านสุขภาพได้ เนื่องจากมีปริมาณสารพฤกษเคมีสูง ขณะเดียวกัน ผลิตภัณฑ์ชา
ใบกาแฟโรบัสต้ายังเป็นที่พึงพอใจของผู้บริโภคทั้งในด้านกลิ่นและรสชาติ Coffee leaf contains a wide range of leaf compounds, varying by growth stage and variety. Recently, the importance of coffee leaf metabolites as beneficial phytochemicals has been widely recognized. To investigate the changes of morphological and physiological properties, Robusta coffee leaves were harvested and classified into the following five growth stages: S1 (1-4 days of leaf age), S2 (5-8 days of leaf age), 53 (9-14 days of leaf age), 54 (15-20 days of leaf age) and $5 (21-27 days of leaf age). The analysis of antioxidant activity, phenolic compound, flavonoid and tannin contents of leaves at different stages were investigated. Shelf life of tea product on sensory evaluation was also studied to observe the decision-making processes of the consumer preferences. The results found that the highest values of leaf area, leaf mass, leaf greenness, chlorophyll contents and carotenoid content were found in the last stage (55). The differences in changes of SLA and SLW had higher values at the $3 and S1 growth stages. Based on the values of a*, b* and L*, high correlation analysis was performed at the 51 developmental stage. As compared to assay, the S4 to 55 showed the lowest values of caffeine, catechin and gallic acid than the other stages. However, the dramatic increase of antioxidant activity, and content of phenolic compound, flavonoid and tannin was observed in the $1 to $2 growth stages. Thus, the $1 to $2 should be the optimal harvesting time to obtain maximum antioxidants composition for the tea product of Robusta coffee leaves. According to the results of questionnaire survey, the consumers were more concerned to the shelf life of tea product at the 1 month which was more likely preferred by consumers to its color than the flavor and taste factors. This study concludes that the $1 to $2 growth stage of Robusta coffee leaves could be considered as health benefits of drinking tea which contained high concentrations of phytochemicals. Quality of tea product was also more likely preferred by the consumer as good flavor and taste of tea. |
Description: | วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต (พืชศาสตร์), 2562 |
URI: | http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/19602 |
Appears in Collections: | 510 Thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
435376.pdf | 1.17 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License