Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/18243
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | ธีรศักดิ์ ปั้นวิชัย | - |
dc.contributor.author | ฐารวี วชิราตรียากุล | - |
dc.date.accessioned | 2023-10-17T07:01:37Z | - |
dc.date.available | 2023-10-17T07:01:37Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.uri | http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/18243 | - |
dc.description | วิทยำศำสตรมหำบัณฑิต (เคมีประยุกต์), 2566 | en_US |
dc.description.abstract | This study aims to development of flour high protein from sacha inchi and extraction of oil containing high omega 3 and 6 by using high pressure technique. The supercritical carbon dioxide extraction of sacha inchi at 35 °C, 150 bar for 120 minute was showed the highest oil content 30.23±0.99 %, Linoleic acid (C18:2,Omega-6) was 39.33 % and Linolenic acid (C18:3,ALA,Omega-3) was 48.81 %. The development of dietary supplement with a high content of essential fatty acids omega 3 and 6 were packed in a bottle of 42 grams, 60 capsules.The production cost is 170 baht/bottle. The bagasse of sacha inchi after extraction oil can be used to a high-protein flour in commercial. Steamed and dried sacha inchi nuts at a temperature of 35 ° C for 72 hours, color rating, smell, appearance. All samples were accepted by panel with a score of 7.37±0.15 and can be used in bakery products. The production cost 35.50 baht/bag and the selling price 159 baht/bag will be get a profit 83.50 baht/bag. | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Thailand | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/th/ | * |
dc.subject | เทคนิคคาร์บอนไดออกไซด์ | en_US |
dc.subject | ถั่วดาวอินคา | en_US |
dc.subject | โอเมก้า 3 | en_US |
dc.subject | โอเมก้า 6 | en_US |
dc.title | สกัดน้ำมันโอเมก้า 3 และ 6 สูง ด้วยเทคนิคความดันสูงและการพัฒนาแป้งโปรตีนสูง จากถั่วดาวอินคา (Plukenetia volubilis) | en_US |
dc.title.alternative | Extraction of oil containing high omega 3 and 6 using high pressure technique and development of high protein flour from sacha inchi (Plukenetia volubilis) | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.contributor.department | Faculty of Science and Industrial Technology | - |
dc.contributor.department | คณะวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีอุตสาหกรรม | - |
dc.description.abstract-th | การศึกษาการสกัดน้ำมันโอเมก้า 3 และ 6 สูง ด้วยเทคนิคความดันสูงและการพัฒนาแป้งโปรตีนสูงจากถั่วดาวอินคา (Plukenetia volubilis) ซึ่งการสกัดน้ำมันจากถั่วดาวอินคาด้วยเทคนิคคาร์บอนไดออกไซด์สภาวะวิกฤตยิ่งยวดที่อุณหภูมิ 35 องศาเซลเซียส ความดัน 150 บาร์ ระยะเวลา 120 นาที มีปริมาณน้ำมันสูงสุดเท่ากับ 30.23±0.99 เปอร์เซ็นต์ มีปริมาณกรด Linoleic acid (C18:2,Omega-6) เท่ากับ 39.33 เปอร์เซ็นต์ และ Linolenic acid (C18:3,ALA,Omega-3) เท่ากับ 48.81 เปอร์เซ็นต์ พัฒนาผลิตภัณฑ์อาหารเสริมที่มีปริมาณกรดไขมันจำเป็นกลุ่มโอเมก้า 3 และ 6 สูง บรรจุขวด 42 กรัม จำนวน 60 แคปซูล มีต้นทุนการผลิตต่อขวด 170 บาท กากถั่วดาวอินคาสกัดแยกน้ำมันสามารถพัฒนาเป็นแป้งโปรตีนสูงในเชิงพาณิชย์ ถั่วดาวอินคาที่ผ่านการนึ่งและอบแห้งที่อุณหภูมิ 35 องศาเซลเซียส ระยะเวลา 72 ชั่วโมง ระดับคะแนนสี กลิ่น ลักษณะปรากฏ ทุกตัวอย่างผู้บริโภคให้การยอมรับ มีระดับคะแนนเท่ากับ 7.37±0.15 และสามารถใช้งานในผลิตภัณฑ์เบเกอรี่ได้ มีต้นทุนการผลิตโดยประมาณเท่ากับ 35.50 บาท กำหนดราคาขาย 159 บาทต่อถุง จะได้กำไร 83.50 บาทต่อถุง | en_US |
Appears in Collections: | 932 Thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
6340320403.pdf | 1.66 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License