Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/17743
Title: | Electrocaloric Properties of PVDF-HFP Composites for Cooling Systems |
Other Titles: | ศึกษาสมบัติอิเล็คโทรแคลอริคของวัสดุคอมโพสิธพอลิไวนิลิดีฟลูออไรด์โคเฮกซะฟลูออโรโพรพิลีนสำหรับระบบทำความเย็น |
Authors: | Chatchai Putson Ahamad Salea Faculty of Science (Physics) คณะวิทยาศาสตร์ ภาควิชาฟิสิกส์ |
Keywords: | Thermoelectricity;Thermoelectric cooling |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Prince of Songkla University |
Abstract: | Electrocaloric cooling technologies play an important role in the development of environmentally-friendly technology of zero-CFCs waste gas with greater cooling efficiency. They are applied in several fields such as cooling for meals, automobiles, residences, and industrial environments. The electrocaloric effect is the exothermal and endothermal on ferroelectric material when it was applied/ejected external electric field, according to Maxwell's relation. In the electrocaloric literature, it has spread developed in several approaches. This study is aimed to reduce Curie temperature and enhance temperature change on electrocaloric PVDF-HFP by interfacial phase engineering such as filler nanocomposites and biaxial stretch technique. Three PVDF-HFP behaviors of induced, reduced, and kept the ordinary crystallization, affected temperature change enhancement. The effect of how strong boding interaction on interfacial filler-polymer was noticed on Curie temperature reduction, depending on filler types. The deep-understanding of Curie temperature reduction and temperature change enhancement by tailored microstructure can extrapolate electrocalorie performance for the novel electrocaloric cooling technology in the future. |
Abstract(Thai): | เทคโนโลยีทำความเย็นอิเล็กโทรแคลอริคมีความสำคัญในการพัฒนาเทคโนโลยีที่เป็นมิตร กับสิ่งแวดล้อมโดยลดสารซีเอฟซีและเพิ่มประสิทธิภาพความเย็นให้สูงขึ้น เทคโนโลยีดังกล่าวได้ถูกประยุกต์ใช้ในหลายด้าน เช่น อาหาร เครื่องยนต์ ที่พักอาสัย หรือโรงงานอุตสาหกรรม ปรากฏการณ์อิเล็คโทรแคลอริคเป็นการคายและดูดความร้อนในวัสดุเฟอ โรอิเล็คทริคเมื่อมีการเพิ่มหรือลดสนามไฟฟ้าภายนอกตามความสัมพันธ์แมกส์เวลล์ งานวิจัยที่ผ่านมาได้มีรายงานการพัฒนาการณ์ต่อเนื่องในหลายวิธีเพื่อเพิ่มประสิทธิภาพงานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อลดอุณหภูมิคูรี (Curic temperature) และเพิ่มการเปลี่ยนแปลงอุณหภูมิ (temperature change) บนพอลิเมอร์พอลิไวนิลิดีน ฟลูออไรด์โคเฮกซะฟลูออโร โพรพิลีนด้วยวิธีอันตรชั้นเฟสวิศวกรรม (interfacial phase engineering) เช่น สารตัวเติมอนุภาคนาโน (filler nanocomposites) และเทคนิคการยึดสองแกน (biaxial stretch technique) ผลการศึกษาพบว่าการเพิ่ม ลด และรักษาไว้ของผลกดั้งเดิม (ordinary crystalization) มีผลต่อการเพิ่มขึ้นของการเปลี่ยนแปลงอุณหภูมิบนพอลิเมอร์ ความแข็งแรงบน อันตรกริยาระหว่างสารตัวเติมและพอลิเมอร์มีผลต่อการลดลงของอุณหภูมิคูรี ซึ่งขึ้นกับชนิดของสารตัวเติม ความสัมพันธ์ระดับโครงสร้างวัสดุของการลดอุณหภูมิคูรีและการเพิ่มการเปลี่ยนแปลง อุณหภูมิบนพอลิเมอร์สามารถคาดการณ์ประสิทธิผลของเทคโนโลยีอิเล็กโทรแคลอริคในอนาคต |
Description: | Thesis (Ph.D., Physics)--Prince of Songkla University, 2020 |
URI: | http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/17743 |
Appears in Collections: | 332 Thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
441614.pdf | 9.65 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License