Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/17727
Title: | การพัฒนากฎหมายว่าด้วยกิจการฮาลาลในประเทศไทย ศึกษาความจำเป็นและความเหมาะสม |
Other Titles: | The Development of the Law on Halal Affairs in Thailand A Study of the Necessity and the Suitability |
Authors: | มะรอนิง สาแลมิง หมัดอูเส็น หมัดหมัน Faculty of Islamic Sciences คณะวิทยาการอิสลาม |
Keywords: | กฎหมายอิสลาม ไทย;อาหารฮาลาล กฎหมายและระเบียบข้อบังคับ ไทย |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ |
Abstract: | This research consist of three objectives 1). To study the Islamic law on consumption. 2). To study the law of Halal in Thailand. 3). To study the Necessity and the Suitability in Developing of Halal law in Thailand by using the qualitative research methodology, collecting data from Quran and al-Hadith, Figh text, law text and other related documents. Moreover gets data from inquiries and in-depth interviews from target groups and the researcher used the descriptive method and found that :- 1. Islam instructs muslims to consume Halal, clean and health benefit to the body and mind. and prohibited to consume the ambiguous and not Halal or unclear in terms of Halal. 2. Thailand has no law on Halal directly. It has only the Islamic organization administration Act B.E. 2540 that gives an authorize to the central Islamic committees in Thailand and the provincial Islamic committees to issue certificates about Islamic affairs including Halal affairs as well. 3. Thailand needs to have Halal law and develop it to cover the organization structure qualification and the authority of workers. The penalty measures for deception entrepreneurs and violation of consumer rights. These for the suitability and conform with the social religious and economic development. In this case to create the consumer confidence in order to compete for marketing and exporting Halal products in the world market. |
Abstract(Thai): | การศึกษาวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์ 3 ประการ คือ 1) เพื่อศึกษากฎหมายอิสลามว่าด้วย การอุปโภคและบริโภค 2) เพื่อศึกษากฎหมายว่าด้วยกิจการฮาลาลในประเทศไทย 3) เพื่อศึกษา ความจําเป็น และความเหมาะสมในการพัฒนากฎหมายว่าด้วยฮาลาลในประเทศไทย โดยใช้วิธีการ วิจัยเชิงคุณภาพ เก็บรวบรวมข้อมูลจากอัลกุรอาน อัลฮะดีษ ตําราฟิกฮ์ ตํารากฎหมาย และเอกสาร ต่างๆที่เกี่ยวข้อง และข้อมูลจากการสอบถาม และสัมภาษณ์เชิงลึกจากกลุ่มเป้าหมาย และผู้วิจัยใช้วิธี วิเคราะห์ข้อมูลเชิงพรรณนา ซึ่งผลการวิจัยพบว่า 1. อิสลามบัญญัติให้มุสลิมอุปโภคและบริโภคสิ่งที่ฮาลาล สะอาด ดี และมีประโยชน์ ต่อสุขภาพร่างกาย และจิตใจ ห้ามอุปโภคบริโภคสิ่งที่ฮารอม หรือต้องห้าม สิ่งที่สกปรกและอาจเกิด อันตรายต่อสุขภาพร่างกาย ตลอดจนสิ่งที่มีความคลุมเครือน่าสงสัย หรือไม่มีความชัดเจนด้านฮาลาล 2. ประเทศไทยไม่มีกฎหมายว่าด้วยฮาลาลโดยตรง มีเพียงพระราชบัญญัติการบริหาร องค์กรศาสนาอิสลาม พ.ศ. 2540 เท่านั้นที่ให้อํานาจหน้าที่แก่คณะกรรมการกลางอิสลามแห่ง ประเทศไทย และคณะกรรมการอิสลามประจําจังหวัดในการออกหนังสือรับรองเกี่ยวกับกิจการ ศาสนาอิสลาม และได้หมายรวมถึงกิจการฮาลาลด้วย 3. ประเทศไทยจําเป็นจะต้องพัฒนากฎหมายว่าด้วยกิจการฮาลาลให้ครอบคลุมถึง โครงสร้างขององค์กร คุณสมบัติ และอํานาจหน้าที่ของผู้ปฏิบัติงาน มาตรการลงโทษผู้ประกอบการที่ หลอกลวง ละเมิดสิทธิผู้บริโภค เพื่อให้เหมาะสมและสอดคล้องกับพัฒนาการทางสังคม ศาสนา เศรษฐกิจ และเพื่อสร้างความมั่นใจแก่ผู้บริโภค เพื่อขยายพื้นที่ทางการตลาดและการส่งออก ผลิตภัณฑ์ฮาลาลในตลาดโลก. |
Description: | วิทยานิพนธ์ (ปร.ด. (อิสลามศึกษา))--มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์, 2563 |
URI: | http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/17727 |
Appears in Collections: | 761 Thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
441744.pdf | 19.63 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License