Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/17392
Title: | การปรับตัวของเกษตรกรสวนทุเรียน ตามโมเดลการพัฒนาไทยแลนด์ 4.0 ในตำบลทรายขาว อำเภอโคกโพธิ์ จังหวัดปัตตานี |
Other Titles: | The Adjustment of Durian Famers under Thailand 4.0 Model in Sei Khao Sub-district, Khok Pho District, Pattani Province |
Authors: | วันพิชิต ศรีสุข ซูไรดา สะนิ Faculty of Humanities and Social Sciences (Social Sciences) คณะมนุษยศาสตร์และสังคมศาสตร์ ภาควิชาสังคมศาสตร์ |
Keywords: | เกษตรกร;ชุมชนต้นแบบ;ไทย (จังหวัดชายแดนภาคใต้) |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ วิทยาเขตปัตตานี |
Abstract: | The objective of this study were to: 1) explore durian orchard managerial administration of farmers in Sai Khao sub-district, Khok Pho district, Pattani province; 2) analyze factors having influence on adaptation of the farmers; and 3) propose guidelines for adaptation of the farmers under Thailand 4.0 model. In-depth interview and focus group discussion were conducted with 18 farmers. Results of the study revealed that the informants used household workforce and their own capital for durian orcharding. They had basic orcharding equipment, orchard management system, and farm machinery. They formed a group for selling durian yields and their morale depended on durian ptice. Besides, they perceived news or information continually. Factors having influence on adaptation of the informants under Thailand 4.0 model included 2 aspects. First, qualifications of durian farmers. It included the following: 1) the informants could be a resource person and they could give suggestions to interested persons: 2) the informants cold access data provided by concerned personnel and they could use computer; 3) they durian surplus was processed for selling; 4) the informants gained knowledge form training about GAP/GMP standards and organic agriculture; 5) the informants used bo-fertilizer and reduced chemical fertilizer using; and 6) the informants inherited durian orchard and agricultural occupation. Second, internal and external factors. Internal factor included the application of local wisdoms and academic knowledge to durian orcharding; new innovation (an equipment preventing pests and insects); production cost reduction; and marketing channel adding (online market) and open garden for tourism. External factor included lack of new technology for production process due to high production cost; reduction of risks occurred from mono cropping; diverse plant variety growing and supplementary career, and regular perception about the climate. The following were guideline for adaptation of the informants: 1) durian farmers should approach researchers on agriculture; 2) durian farmers should make use of local wisdoms, local scholars, and academic knowledge for durian orcharding; 3) durian Tarmers should keep reputation of Sai Khao durian by encouraging young smart farmers to participate in development; 4) durian farmers should create standardized agricultural yield production process; and 5) durian farmers must reduce chemical fertilizer using and use bio-fertilizer instead |
Abstract(Thai): | การวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) การบริหารจัดการสวนทุเรียนของเกษตรกร 2) ศึกษา วิเคราะห์ปัจจัยที่มีอิทธิพลต่อการปรับตัวของเกษตรกรสวนทุเรียน และ 3) เพื่อเสนอแนวทางการปรับตัวของเกษตรกรสวนทุเรียนในตำบลทรายขาว อำเภอโคกโพธิ์ จังหวัดปัตตานี ตามโมเดลการพัฒนาไทยแลนด์ 4.0 เก็บข้อมูลจากผู้ให้ข้อมูลหลัก ทั้งหมด 18 คน โดยการสัมภาษณ์เชิงลึก และสนทนากลุ่ม ผลการวิจัยพบว่า 1. การบริหารจัดการสวนทุเรียนของเกษตรกร ดังนี้ เกษตรกรใช้แรงงานในครอบครัว ใช้เงินทุนของตนเอง มีอุปกรณ์จำเป็นพื้นฐาน มีระบบจัดการดูแลสวน ใช้เครื่องมือเทคโนโลยีและเครื่องจักรกล มีการรวมกลุ่มขายผลผลิต ขวัญและกำลังใจขึ้นอยู่กับราคาทุเรียน และได้รับข้อมูลข่าวสารอย่างต่อเนื่อง 2. ปัจจัยที่มีอิทธิพลต่อการปรับตัวของเกษตรกรสวนทุเรียน ตามโมเดลการพัฒนาไทย แลนด์ 4.0 ประกอบด้วย 2 ประเด็น คือ ประเด็นที่ 1 คุณสมบัติของเกษตรกรสวนทุเรียน ประกอบด้วย 1) เกษตรกรสามารถเป็นวิทยากรและให้คำแนะนำปรึกษาให้กับคนที่สนใจได้ 2) สามารถเข้าถึงแหล่งข้อมูลจากเจ้าหน้าที่และสามารถใช้งานอินเทอร์เน็ต 3) มีการนำทุเรียนที่เหลือจากการขายมาแปรรูปเป็นทุเรียนกวน 4) มีความรู้และได้รับการอบรมเกี่ยวกับมาตรฐาน GAP GMP และเกษตร อินทรีย์ 5) มีการใช้ปุ่ยชีวภาพและลดการใช้ปุ่ยเคมี และ 6) มีการสืบทอดพื้นที่ทำเกษตรและอาชีพเกษตรจากบรรพบุรุษ ส่วนประเด็นที่ 2 ปัจจัยที่มีอิทธิพลต่อการปรับตัวของเกษตรกรสวน ประกอบด้วย 1) ปัจจัยภายใน ได้แก่ เกษตรกรนำความรู้จากภูมิปัญญาท้องถิ่นและวิชาการร่วมกันในการทำเกษตร มีคิดค้นนวัตกรรมใหม่ คือ หมวกทุเรียน (อุปกรณ์ป้องกันศัตรูพืช) มีการลดต้นทุนการผลิตและแรงงาน มีการเพิ่มช่องทางการตลาด คือ ตลาดออนไลน์และเปิดสวนเพื่อการท่องเที่ยว และสามารถเป็นรายได้หลักของครัวเรือน และ 2) ปัจจัยภายนอก ได้แก่ เกษตรกรยังไม่มีการนำเครื่องมือเทคโนโลยีใหม่ ๆ มาใช้ในกระบวนการผลิต เนื่องจากต้องใช้ต้นทุนสูง มีการลดความเสี่ยงจากปลูกพืชเชิงเดี่ยว โดยการปลูกพืชที่หลากหลายและมีอาชีพเสริม และเกษตรกรมีการติดตามข่าวสารเกี่ยวกับฝนฟ้าอากาศอยู่เป็นประจำ 3. แนวทางการปรับตัวของเกษตรกรสวนทุเรียน ดังนี้ เกษตรกรควรเข้าถึงนักวิจัย ด้านการเกษตรมากขึ้น เกษตรกรควรนำความรู้จากภูมิปัญญาท้องถิ่น ปราชญ์ชาวบ้าน และวิชาการมาปรับใช้ในการทำเกษตร เกษตรกรควรรักษาชื่อเสียงทุเรียนทรายขาว โดยการนำเกษตรกรรุ่นใหม่ (Young Smart Farmer) เข้ามาร่วมในการพัฒนา เกษตรกรต้องสร้างกระบวนการผลิตสินค้าเกษตรให้ได้รับมาตรฐาน และเกษตรกรต้องมีการลดใช้ปุ่ยเคมีและควรใช้ปุ่ยชีวภาพ |
Description: | วิทยานิพนธ์ (ศศ.ม.(การบริหารการพัฒนาสังคม))--มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์, 2562 |
URI: | http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/17392 |
Appears in Collections: | 427 Thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
TC1634.pdf | 2.9 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in PSU Knowledge Bank are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.