Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/17382
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | วิไลวรรณ โชติเกียรติ | - |
dc.contributor.author | ปัญชลิกา เดชะมาก | - |
dc.date.accessioned | 2022-01-21T07:43:07Z | - |
dc.date.available | 2022-01-21T07:43:07Z | - |
dc.date.issued | 2558 | - |
dc.identifier.uri | http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/17382 | - |
dc.description.abstract | Shrimp ovarian peritrophin (SOP), a major protein in jelly layer and cortical rods, plays a role in egg protection after spawning. Previous study, sequence of SOP gene from Fenneropenaeus merguiensis (Fm-SOP) was composed of domain A and domain B. The SOP domain A contains amino acid sequences between 1-80 of Fm-SOP. The domain A had six conserved cysteines which may inhibit microorganism. The molecular weight of purified SOP-A protein was about 9 kDa. Antimicrobial activity of SOP-A protein was investigate by liquid growth inhibition assay. Minimal Inhibition Concentration (MIC) of SOP-A with Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Vibrio harveyi, Candida albicans and Fusarium oxysporum were 0.035 mg/ml, 0.28 mg/ml, 0.28 mg/ml, 0.57 mg/ml and 0.015 mg/ml, respectively. The SOP-A protein was able to agglutinate V. harveyi in vitro and displayed a chitinase activity. Moreover, the SOP-A protein also displayed proteinase inhibitory activity against trypsin. In addition the stability of SOP-A protein was tested and found decrease antimicrobial activity after incubation at 50 °C for 5 h. | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ | en_US |
dc.subject | กุ้ง | en_US |
dc.subject | ชีววิทยา | en_US |
dc.subject | โปรตีน | en_US |
dc.title | คุณสมบัติของโปรตีน Shrimp Ovarian Peritrophin domain A (SOP-A) ในการยับยั้งจุลินทรีย์ | en_US |
dc.title.alternative | Characterization of Shrimp Ovarian Peritrophin domain A for antimicrobial activity | en_US |
dc.title.alternative | รายงานวิจัยฉบับสมบูรณ์ โครงการวิจัยเรื่อง คุณสมบัติของโปรตีน Shrimp Ovarian Peritrophin domain A (SOP-A) ในการยับยั้งจุลินทรีย์ | en_US |
dc.type | Technical Report | en_US |
dc.contributor.department | The Center for Genomics and Bioinformatics Research | - |
dc.contributor.department | สถานวิจัยจีโนมและชีวสารสนเทศ | - |
dc.description.abstract-th | Shrimp (Ovarian Peritrophin เป็นโปรตีนที่พบใน jelly eyer และ cortical rod ทําหน้าที่ในการ ป้องกันไข่กุ้งจากสิ่งอันตรายภายนอกทันทีหลังจากที่กุ้งวางไข่ จากการศึกษาที่ผ่านมาพบว่าลําดับกรดอะมิ โนของยืน SOP ของกุ้งแชบ๊วย Fenneropenaeus merguiensis) ประกอบด้วย 2 domain คือ domain A และ domain B ซึ่งในส่วนของ domain A จะเริ่มตั้งแต่กรดอะมิโนตําแหน่งที่ 1-80 ของยีน Fm-SOP นั้น ประกอบด้วย cysteine-rich domains ซึ่งเป็นลักษณะหนึ่งที่พบใน antimicrobial peptide หลายชนิด การ ทดลองนี้ได้ทําการผลิตโปรตีนลูกผสม SOP-A พบว่าโปรตีนที่ผลิตได้มีขนาดประมาณ 9 KDa หลังจากนั้น นําโปรตีนนี้ไปทดสอบคุณสมบัติการด้านจุลชีพด้วยวิธี liquid growth inhibition assay พบว่าโปรตีน SOPA มีฤทธิ์ในการยับยั้งการเจริญเติบโตของเชื้อ Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Tibrio harveyi, Candida albicans และ Fusarium crysportan โดยมีค่าความเข้มข้นต่ําสุดที่สามารถยับยั้งเชื่อได้ (MIC) เท่ากับ 0.035 mg/ml, 0.28 mg ml, 0.28 mg/ml, 0.57 mg/ml และ 0.015 mg/ml ตามลําดับและเมื่อทดสอบ การออกฤทธิ์ของโปรตีนพบว่าโปรตีน SOP-A มีความสามารถในการทําให้ r. harvey เกิดการเกาะกลุ่ม (agglutinate) และมีคุณสมบัติเป็นเอนไซม์ไคติเนสนอกจากนี้ยังมีคุณสมบัติในการยับยั้งการทํางานของ เอนไซม์โปรตีนเนส โดยสามารถยับยั้งการทํางานของเอนไซม์ Trypsin และจากการศึกษาความคงตัวของ โปรตีน SOP-A พบว่าโปรตีน SOP-A มีประสิทธิภาพในการต้านเชื้อ S. aureus ลดลงเมื่อบ่มโปรตีนที่ อุณหภูมิ 50 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 5 ชั่วโมง | en_US |
Appears in Collections: | 300 Research |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
413365-abstract.pdf | 112.89 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in PSU Knowledge Bank are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.