Please use this identifier to cite or link to this item: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/13469
Title: ผลของโปรแกรมเสริมพลังชุมชนต่อพฤติกรรมการรับประทานอาหารและระดับน้ำตาลในเลือดของกลุ่มเสี่ยงโรคเบาหวาน
Other Titles: Effects of a Community Empowerment Program on Food Consumption Behaviors and Blood Sugar Levels in Pre-Diabetes Risk Group
Authors: อาภรณ์ทิพย์ บัวเพ็ชร์
กาญจณา พรหมทอง
Faculty of Nursing (Community Nurse Practitioner)
คณะพยาบาลศาสตร์ สาขาวิชาการพยาบาลเวชปฏิบัติชุมชน
Keywords: เบาหวาน การป้องกันและควบคุม
Issue Date: 2019
Publisher: มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์
Abstract: This quasi-experimental research aimed to compare the pre- and post-effects of a community empowerment program on food consumption behaviors and blood sugar levels among people with pre-diabetes who received standard nursing care following the guideline for diet and physical activity change (DPAC). Participants were fifty people with pre-diabetes who met the inclusion criteria and were assigned to the experimental or control group, twenty-five in each group. The experiment and data collection were conducted from February to April 2019. The instruments comprised two parts: First the instrument for collecting data, which consisted of (1) demographic characteristics questionnaire, (2) food consumption behaviors for people with pre-diabetes questionnaire, and (3) blood glucose meter and strips; and second, which has four community empowerment program for people with pre-diabetes components: (1) provision of the program, (2) seven activity plans, (3) a handbook of healthy foods for lowering diabetes risk, and (4) supportive materials. Instruments were tested for content validity by three experts. The two questionnaires were tested reliability among thirty subjects and showed good internal consistency reliability with Cronbach's alpha equal to 0.88. The demographic data were analyzed using descriptive statistic including frequency distribution, percentage, mean and standard deviation. The research hypotheses were tested using the t-test. Findings showed that the experimental group had a significantly higher Score on food consumption behavior (t=7.233, p <.001) and a significantly lower score on blood sugar (t=3.358, p<.05) than the control group. Moreover, the food consumption and blood sugar mean scores at the end of study among the experimental group were significantly higher and lower than those of mean scores before the study, respectively (t=10.840, 5.042; p<.001). Thus, the findings of this in study indicated that the community empowerment program had effective lowering blood sugar levels and improving food consumption behavior among people with pre-diabetes.
Abstract(Thai): การวิจัยกึ่งทดลองนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาประสิทธิผลของโปรแกรมเสริมพลัง ชุมชนต่อพฤติกรรมการรับประทานอาหาร และระดับน้ําตาลในเลือดของกลุ่มเสี่ยงโรคเบาหวาน กลุ่ม ตัวอย่างคือกลุ่มเสี่ยงเบาหวานที่มีคุณสมบัติตามเกณฑ์การคัดเลือกกลุ่มตัวอย่าง จํานวน 50 ราย แบ่งเป็นกลุ่มควบคุมและกลุ่มทดลอง กลุ่มละ 25 ราย กลุ่มควบคุมได้รับการพยาบาลตามปกติตาม แนวทางในการดําเนินงานตามกระบวนการจัดการคลินิกไร้พุง (DPAC) กลุ่มทดลองได้รับโปรแกรม เสริมพลังชุมชนในกลุ่มเสี่ยงโรคเบาหวาน ระยะเวลา 8 สัปดาห์ร่วมกับการดูแลตามปกติ ดําเนินการ ทดลองและเก็บข้อมูลระหว่างเดือนกุมภาพันธ์ถึงเมษายน 2562 เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัยมี 2 ส่วน คือ 1) เครื่องมือที่ใช้ในการทดลอง คือ โปรแกรมเสริมพลังชุมชนสําหรับกลุ่มเสี่ยงโรคเบาหวาน ซึ่ง พัฒนาขึ้นภายใต้แนวคิดแบบจําลองวิถีการสร้างเสริมสุขภาพชุมชนร่วมกับหลักการรับประทานอาหาร สําหรับกลุ่มเสี่ยงโรคเบาหวาน และ 2) เครื่องมือที่ใช้เก็บรวบรวมข้อมูล ประกอบด้วย (1) แบบสอบถามข้อมูลทั่วไป (2) แบบประเมินพฤติกรรมการรับประทานอาหารของกลุ่มเสี่ยง โรคเบาหวาน และ (3) เครื่องตรวจวัดระดับน้ําตาลในเลือดและแถบทดสอบระดับน้ําตาลในเลือด เครื่องมือวิจัยได้ผ่านการตรวจสอบความตรงเชิงเนื้อหาโดยผู้ทรงคุณวุฒิจํานวน 3 ท่าน แบบประเมิน พฤติกรรมการรับประทานอาหารของกลุ่มเสี่ยงโรคเบาหวานได้ค่าดัชนีความตรงเชิงเนื้อหา (CVI) 0.93 และนําไปทดสอบค่าความเที่ยงในกลุ่มตัวอย่างที่คล้ายคลึงกัน จํานวน 30 ราย ได้ค่าสัมประสิทธิ์ แอลฟาของครอนบาค เท่ากับ 88 การวิเคราะห์ข้อมูลส่วนบุคคลใช้สถิติบรรยาย ได้แก่ การแจกแจง ความถี่ ร้อยละ ค่าเฉลี่ย และ ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน ส่วนการทดสอบสมมติฐานการวิจัยใช้สถิติที่ ผลการวิจัยพบว่า หลังการทดลองกลุ่มทดลองมีค่าเฉลี่ยคะแนนพฤติกรรมการ รับประทานอาหารสูงกว่ากลุ่มควบคุม (t=7,233, p<.001) และค่าเฉลี่ยระดับน้ําตาลในเลือดต่ํากว่า กลุ่มควบคุมอย่างมีนัยสําคัญทางสถิติ (t= 3.358, p=002) โดยหลังการทดลองกลุ่มทดลองมีค่าเฉลี่ย คะแนนพฤติกรรมการรับประทานอาหารสูงกว่าก่อนการทดลอง (t=10.840, p<.001) และมีค่าเฉลี่ย ระดับน้ําตาลในเลือดต่ํากว่าก่อนการทดลองอย่างมีนัยสําคัญทางสถิติ (t=5.042, p<.001) ดังนั้น ผลการวิจัยแสดงให้เห็นว่าโปรแกรมเสริมพลังชุมชนมีผลต่อการปรับเปลี่ยนพฤติกรรมการรับประทาน อาหารซึ่งส่งผลให้กลุ่มเสี่ยงโรคเบาหวานมีระดับน้ําตาลในเลือดลดลงได้ จึงควรนําไปปรับใช้ในการ ส่งเสริมให้กลุ่มเสี่ยงโรคเบาหวานหรือโรคเรื้อรังที่เกิดจากพฤติกรรมสุขภาพไม่เหมาะสมให้มีการปรับ พฤติกรรมสุขภาพให้ดีขึ้น โดยทําการทดสอบประสิทธิผลในกลุ่มเสี่ยงโรคเรื้อรังกลุ่มอื่นต่อไป
Description: วิทยานิพนธ์ (พย.ม (การพยาบาลเวชปฏิบัติชุมชน))--มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์, 2562
URI: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/13469
Appears in Collections:610 Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
438315.pdf1.99 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons