Please use this identifier to cite or link to this item: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/13439
Title: การศึกษาคุณลักษณะของเสียอินทรีย์จากกระบวนการผลิตซูริมิเพื่อใช้เป็นปุยน้ำหมักชีวภาพ
Other Titles: The Study Characteristics of Organic Wastes Generated from Surimi Production Utilized as Liquid Bio-Fertilizer
Authors: วรางคณา จุติดำรงค์พันธ์
อธิป เมฆพิรุณ
Faculty of Environmental Management (Environmental Management)
คณะการจัดการสิ่งแวดล้อม สาขาวิชาการจัดการสิ่งแวดล้อม
Keywords: ปุ๋ยชีวภาพ;ซูริมิ
Issue Date: 2019
Publisher: มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์
Abstract: Evaluation of growth performance of green oak lettuce (Lactuca sativa) in hydroponics cropping dual system, Dynamic Root Floating Technique (DRFT) and Flood and Drain (FAD) tested by 3 types bio-fertilizer from organic waste of surimi production was investigated in terms of characteristics of organic waste, bio- fertilizer production, and the growth rate evaluation of green oak lettuce. The objective of this study is to improve the value of organic waste by producing bio- fertilizer and using bio-fertilizer from fish waste replacing the chemical fertilizers. The study indicated that Purple-spotted big-eye (Priacanthus tayenus) and Threadfin Bream fish (Nemipterus hexodon) provide a good feature in the production of bio- fertilizer than lizardfish (Saurida undosquamis) with humidity at 76.45% and 74.38%, respectively. The bio-fermented fertilizer was produced under fermentation process for 21 days. Threadfin Bream fish fermentation fertilizer presented in key nutrient content in terms of total Nitrogen, total P2Os, and total K2O at the highest component of about 1.32, 0.50 and 0.45%w/w, respectively which is closed to fertilizer from the Purple-spotted big-eye fish fermentation, of about 1.28, 0.47 and 0.38%w/w, respectively. The pilot test of the growth performance of green oak lettuce in the hydroponics kit was operated in a controlled environment system and compared with the chemical fertilizer. It was found that the number of leaves, height, width of bush and root length of green oak lettuce from Purple-spotted big- eye and Threadfin Bream fish fermentation fertilizer after 35 day cultivation showed similar growth rate number of leaves is 7.78±1.79, 7.67±1.58 leaves, height is 9.82+3.18, 9.31+2.56 cm, width of bush is 11.76±4.48, 10.12±3.42 cm and root length is 4.28±0.40, 4.27±0.36 cm, respectively. The average dry weight of green oak lettuce from A+B chemical fertilizers and the fermentation fertilizer from three fish species was 9.07±0.88, 0.07±0.03, 0.53±0.33 and 0.49±0.32 g, respectively. This finding exhibited that the Purple-spotted bigeye and Threadfin Bream fish fermentation fertilizers are more effective than lizardfish fermentation fertilizer for green oak lettuce growth, however, using bio-fermented fertilizer substituted chemical fertilizer is difficult to provide high performance as same as commercial chemical fertilizer. Therefore, nutrient improvement was required to develop organic fertilizer from fish waste as value added in organic waste management for hydroponics crops for further s
Abstract(Thai): การศึกษาประสิทธิภาพการเจริญเติบโตของผักกรีนโอ๊ค (Lactuca sativa) ใน ระบบการปลูกพืชแบบไฮโดรโปนิกส์ 2 ระบบร่วมกัน คือ Dynamic Root Floating Technique (DRFT) และ Flood and Drain (FAD) ที่ทดสอบโดยปุ๋ยน้ําหมักชีวภาพของเสียอินทรีย์จาก กระบวนการผลิตซูริมิ 3 ชนิด โดยศึกษาถึงคุณลักษณะของเสียอินทรีย์ การผลิตปุ๋ยน้ําหมักชีวภาพ และอัตราการเจริญเติบโตของผักกรีนโอ๊ค โดยมีวัตถุประสงค์เพื่อเพิ่มมูลค่าให้ของเสียอินทรีย์โดยการ ผลิตปุ๋ยน้ําหมักชีวภาพ และใช้ปุ๋ยน้ําหมักชีวภาพจากปลาที่มีอัตราการเจริญเติบโตของผักกรีนโอ๊คสูง ที่สุด ทดแทนการใช้ปุ๋ยเคมีสําเร็จรูป ผลการศึกษาพบว่า ปลาตาหวาน (Priacanthus tayenus) และ ปลาทรายแดง (Nemipterus hexodon) มีคุณลักษณะที่ดีในการผลิตปุ๋ยน้ําหมักชีวภาพใกล้เคียงกัน และดีกว่าปลาเหลน (Saurida undosquamis) ซึ่งปลาตาหวานและปลาทรายแดงมีค่าความชื้นที่ 76.45% และ 74.38% ตามลําดับ มีปริมาณส่วนหัวและไส้จากปริมาณของเสียอินทรีย์ทั้งหมด เท่ากับ 79.3% และ 78.0% ตามลําดับ นําไปผลิตปุ๋ยน้ําหมักชีวภาพโดยกระบวนการหมัก วิเคราะห์ ธาตุอาหารหลักในวันที่ 21 ของการหมัก ซึ่งปุ๋ยน้ําหมักชีวภาพปลาทรายแดง มีปริมาณธาตุอาหาร หลัก Total Nitrogen, Total P,Q, และ Total K30 มากที่สุดเท่ากับ 1.32, 0.50 และ 0.45%w/w ตามลําดับ โดยมีค่าใกล้เคียงกับปุ๋ยน้ําหมักชีวภาพปลาตาหวานเท่ากับ 1.28, 0.47 และ 0.38%w/w ตามลําดับ ผลการทดสอบประสิทธิภาพการเจริญเติบโตของผักกรีนโอ๊คในระบบไฮโดรโปนิกส์แบบ ควบคุมสภาพแวดล้อม พบว่า จํานวนใบ, ความสูงต้น, ความกว้างทรงพุ่ม และความยาวราก ของผัก กรีนโอ๊คจากปุ๋ยน้ําหมักชีวภาพปลาตาหวานและปลาทรายแดง มีประสิทธิภาพการเจริญเติบโตที่ ใกล้เคียงกันและสูงกว่าน้ําหมักชีวภาพปลาเหลน เท่ากับ จํานวนใบ 7.78±1.79, 7.67±1.58 ใบ ความสูงต้น 9.82+3.18, 9.31+2.56 เซนติเมตร ความกว้างทรงพุ่ม 11.76±4.48, 10.12+3.42 เซนติเมตร และ ความยาวราก 4.28+0.40, 4.27±0.36 เซนติเมตร ตามลําดับ เมื่ออายุผักกรีนโอ๊ค ครบ 35 วัน ชั่งน้ําหนักแห้งเฉลี่ยผักกรีนโอ๊คจากสารละลายสําหรับปลูกผักไฮโดรโปนิกส์ (สารละลาย ปุ๋ย A และ B) ที่ใช้เป็นชุดควบคุม และปุ๋ยน้ําหมักชีวภาพจากปลา 3 ชนิด ได้เท่ากับ 9.07 0.88, 0.07±0.03, 0.53±0.33 และ 0.49+0.32 กรัม ตามลําดับ แสดงให้เห็นว่าปุ๋ยน้ําหมักชีวภาพปลา ตาหวานและปลาทรายแดง มีประสิทธิภาพต่อการเจริญเติบโตของผักกรีนโอ๊คมากกว่าปุ๋ยน้ําหมัก ชีวภาพปลาเหลน แต่ยังไม่สามารถทดแทนการใช้ปุ๋ยเคมีสําเร็จรูปได้เท่าที่ควร ซึ่งสามารถปรับปรุง กระบวนการผลิตปุ๋ยน้ําหมักชีวภาพเพื่อเพิ่มปริมาณธาตุอาหาร และเพิ่มมูลค่าของเสียอินทรีย์ได้ใน อนาคต
Description: วิทยานิพนธ์ (วท.ม. (การจัดการสิ่งแวดล้อม))--มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์, 2562
URI: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/13439
Appears in Collections:820 Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
437795.pdf10.23 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons