Please use this identifier to cite or link to this item: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/13435
Title: ผลของโปรแกรมเสริมพลังชุมชน ต่อพฤติกรรมการบริโภคอาหารเพื่อป้องกันภาวะไขมันในเลือดสูง ในสตรีมุสลิมกลุ่มที่มีปัจจัยเสี่ยงต่อภาวะไขมันในเลือดสูง
Other Titles: Effects of Community Empowerment Program on Food Consumption Behaviors for Hyperlipidemia Prevention in Muslim Women with Risk Factors of Hyperlipidemia
Authors: อุมาพร ปุญญโสพรรณ
คอรีเย๊าะ เลาะปนสา
Faculty of Nursing (Community Nurse Practitioner)
คณะพยาบาลศาสตร์ สาขาวิชาการพยาบาลเวชปฏิบัติชุมชน
Keywords: สตรีมุสลิม โภชนาการ สงขลา;ภาวะไขมันสูงในเลือด การป้องกันและควบคุม
Issue Date: 2019
Publisher: มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์
Abstract: This quasi-experimental research aimed to examine the effects of a Community Empowerment Program on food consumption behavior to prevent hyperlipidemia in Muslim women who have risk factors for hyperlipidemia. The sample consisted of 60 Muslim women with risk factors for hyperlipidemia in a community in Songkla province. Subjects were purposively selected according to specific qualifications. They were assigned to experimental groups and control groups, 30 per group, by selecting villages in which the population had similar characteristics, lifestyles and community contexts. The experimental group received the Community Empowerment Program for 12 weeks and the control group received usual care. The research instruments included: 1) the Community Empowerment Program, 2) Sample screening form, 3) demographic data and health data form, and 4) Food consumption behavior to prevent hyperlipidemia questionnaire. Instruments were validated for their content by 3 experts. The reliability of food consumption behavior to prevent hyperlipidemia questionnaire was tested by 16 Muslim women with risk factors of hyperlipidemia, using Cronbach's alpha coefficient, which yielded the value of 0.74. Data were analyzed using descriptive statistics, paired t-test and independent t-test. Results revealed that the posttest mean score of food consumption behavior between the experimental and control group were significantly different (t = 3.59, p <.05). In the experimental group, the mean score of food consumption behavior posttest was significantly higher than that at pretest (t = -12.6, p<.001). The finding of this study indicated that the Community Empowerment Program is effective in modifying food consumption behaviors to prevent high blood cholesterol.
Abstract(Thai): การวิจัยกึ่งทดลองนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของโปรแกรมเสริมพลังชุมชน ต่อพฤติกรรมการบริโภคอาหารเพื่อป้องกันภาวะไขมันในเลือดสูง ในสตรีมุสลิมกลุ่มที่มีปัจจัยเสี่ยง ต่อภาวะไขมันในเลือดสูง กลุ่มตัวอย่างเป็นสตรีมุสลิมกลุ่มที่มีปัจจัยเสี่ยงต่อภาวะไขมันในเลือดสูง ในชุมชนแห่งหนึ่งในจังหวัดสงขลา จํานวน 60 ราย ใช้การสุ่มกลุ่มตัวอย่างแบบเฉพาะเจาะจงตาม คุณสมบัติที่กําหนด และแบ่งกลุ่มตัวอย่างเป็นกลุ่มทดลองและกลุ่มควบคุม กลุ่มละ 30 ราย โดยการ เลือกหมู่บ้านที่ประชากรมีลักษณะวิถีชีวิตและบริบทชุมชนที่มีความใกล้เคียงกัน กลุ่มทดลองได้รับ โปรแกรมเสริมพลังชุมชน เป็นระยะเวลา 12 สัปดาห์ ส่วนกลุ่มควบคุมได้รับการพยาบาลตามปกติ เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัย ประกอบด้วย 1) โปรแกรมการเสริมพลังชุมชนในการปรับเปลี่ยน พฤติกรรมการบริโภคอาหารของสตรีมุสลิม เพื่อป้องกันภาวะไขมันในเลือดสูง 2) แบบคัดกรอง กลุ่มตัวอย่างเพื่อเข้าร่วมการวิจัย 3) แบบสอบถามด้านข้อมูลทั่วไปและข้อมูลด้านสุขภาพ และ 4) แบบประเมินพฤติกรรมการบริโภคอาหารเพื่อป้องกันภาวะไขมันในเลือดสูง เครื่องมือได้ผ่านการ ตรวจสอบความตรงเชิงเนื้อโดยผู้ทรงคุณวุฒิ 3 ท่าน แบบประเมินพฤติกรรมการบริโภคอาหาร ผ่าน การตรวจสอบความเที่ยงในกลุ่มตัวอย่าง จํานวน 16 ราย ได้ค่าสัมประสิทธิ์อัลฟ่าของครอนบาค เท่ากับ 0.74 วิเคราะห์ข้อมูลด้วยสถิติเชิงบรรยาย การวิเคราะห์ความแปรปรวนร่วม สถิติทีคู่ และ สถิติทีอิสระ ผลการวิจัย พบว่า ค่าเฉลี่ยคะแนนพฤติกรรมการบริโภคอาหารระหว่างกลุ่ม ทดลองและกลุ่มควบคุมหลังการทดลองแตกต่างกันอย่างมีนัยสําคัญทางสถิติ (t = 3.59, p < .05) กลุ่มทดลองมีค่าเฉลี่ยคะแนนพฤติกรรมการบริโภคอาหารหลังการทดลองสูงกว่าก่อนการทดลอง อย่างมีนัยสําคัญทางสถิติ (t = -12.6, p < .001) ผลการศึกษาชี้ให้เห็นว่า โปรแกรมเสริมพลังชุมชน ในสตรีมุสลิมกลุ่มที่มีปัจจัยเสี่ยงต่อภาวะไขมันในเลือดสูง มีผลต่อการปรับเปลี่ยนพฤติกรรมการ บริโภคอาหารเพื่อป้องกันภาวะไขมันในเลือดสูง
Description: วิทยานิพนธ์ (พย.ม (การพยาบาลเวชปฏิบัติชุมชน))--มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์, 2562
URI: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/13435
Appears in Collections:610 Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
437590.pdf3.65 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons