Please use this identifier to cite or link to this item: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/13148
Title: Sustainable Environmental Management of Vineyard Tourism in Thailand
Other Titles: การจัดการไร่องุ่นและไวน์เพื่อการท่องเที่ยวอย่างยั่งยืนในประเทศไทย
Authors: Ilian Assenov
Amarando, Mitchell John
Faculty of Environmental Management (Environmental Management)
คณะการจัดการสิ่งแวดล้อม สาขาวิชาการจัดการสิ่งแวดล้อม
Keywords: Sustainable tourism Thailand;Agritourism Thailand
Issue Date: 2019
Publisher: Prince of Songkla University
Abstract: The wine vineyard tourism industry of Thailand is new compared to those of globally renowned regions, but it has a strong potential to develop into a regional economic engine. Hence, it will need to consider sustainability as part of its growth efforts for long-term viability; however, there is almost no research on the local industry and its practices. The objectives of this study were (1) to provide a systematic review of existing research on sustainable wine tourism in Asia and (2) to assess the environmental practices of Thai vineyards involved in wine tourism and explore the environmental consciousness of their managers and owners. The first objective was examined using relevant studies to provide a wide overview with which to examine the potential for sustainable wine tourism practices in Thailand by comparison with similar efforts in other parts of Asia. These studies created an evaluation framework for current and future Thai vineyard development and its prospects for sustainable tourism. The scarcity of systematic studies on the Asian wine vineyard tourism industry, and thus of its related tourism, simply highlights the need to address this potential economic growth niche. As wines and vineyard tourism are not yet very popular in Asia, they are nonetheless increasingly seen as a potential export opportunity that can also attract tourists from Western nations, and the trend will most likely close the research gap over time. A similar situation is seen in Thailand, a microcosm of the Asian landscape, in that wines are consumed more by younger people, though its apparent health benefits are also gaining favour. Until the wine vineyard industry gains a larger measure of economic strength to garner stronger support, wine vineyard tourism will remain a small sector in the Thai economy. The second study collected data from Thailand's wine vineyards, and, through document research, field surveys, in-depth interviews, local forums, focus groups and analyses, identified key factors in economic, social, cultural and environmental terms to develop an outline for potential small-scale followed by large-scale wine-related tourism development. Interacting with the perceptions of the Thai vineyard industry and its cultural landscape allowed to assess the extent to which it is attractive to potential wine vineyard tourists. The study provides Thailand's vineyards with relevant recommendations for the development of sustainable wine vineyard tourism. The research outcome was twofold: (1) establishing a basic benchmark for future research and (2) shedding much-needed light on an economic niche with high growth potential but little empirical research.
Abstract(Thai): อุตสาหกรรมท่องเที่ยวไร่องุ่นและไวน์ของประเทศไทยค่อนข้างใหม่เมื่อเปรียบเทียบกับอุตสาหกรรมแนวนี้ ของทั่วโลก หากแต่มีศักยภาพสูงที่จะพัฒนาสู่กลไกการขับเคลื่อนเศรษฐกิจระดับภูมิภาค อย่างไรก็ตาม มีความ จําเป็นที่ต้องให้ความสําคัญกับหลักการยั่งยืนเพื่อให้มีความเจริญเติบโตถึงที่สุดและอยู่ได้ในระยะยาว อาจกล่าวได้ว่า แทบไม่มีงานวิจัยถึงอุตสาหกรรมท่องเที่ยวประเภทนี้ในระดับประเทศหรือแนวทางสู่การปฏิบัติแต่อย่างใด การศึกษา ในครั้งนี้ จึงได้ออกแบบโดยมีวัตถุประสงค์เพื่อ 1) ศึกษาสถานการณ์การท่องเที่ยวในไร่องุ่นและไวน์ของภูมิภาค อาเซียนอย่างเป็นระบบ 2) ประเมินความรู้ด้านการจัดการสิ่งแวดล้อมในไร่องุ่นและไวน์เพื่อการท่องเที่ยวโดยเฉพาะ ความตระหนักรู้ของผู้จัดการและเจ้าของไร่องุ่น ผลการศึกษาเชิงคุณภาพในวัตถุประสงค์แรกพบสถานการณ์การท่องเที่ยวไร่องุ่นและไวน์เกิดขึ้นมาช้านาน และมีศักยภาพครอบคลุมทั่วทั้งภูมิภาครวมทั้งประเทศไทย ผลการทบทวนวรรณกรรมอย่างเป็นระบบครั้งนี้ เน้นการ วิเคราะห์เชิงเปรียบเทียบของการพัฒนาไร่องุ่นเพื่อการท่องเที่ยวในประเทศไทยในปัจจุบัน และโอกาสในการพัฒนา ท่องเที่ยวอย่างยั่งยืนในอนาคต ความขาดแคลนงานวิจัยอย่างเป็นระบบเกี่ยวกับอุตสาหกรรมการท่องเที่ยวไร่องุ่นและ ไวน์ในเอเชียและงานวิจัยท่องเที่ยวที่เกี่ยวข้องนั้น เน้นย้ําถึงความจําเป็นที่จะต้องจัดการช่องว่างในการวิจัยและพัฒนา เพื่อให้อุตสาหกรรมเติบโตทางเศรษฐกิจอย่างเต็มที่ ทั้งนี้เนื่องจากการท่องเที่ยวไร่องุ่นและไวน์ยังไม่ได้รับความนิยม มากในทวีปเอเชียอย่างไร ก็ตามการส่งออกกลับมีศักยภาพสูงที่น่าจะสามารถดึงดูดนักท่องเที่ยวจากประเทศตะวันตก เดินทางมาสู่ทวีปเอเชียเพิ่มขึ้นได้ ซึ่งน่าจะเติมช่องว่างด้วยการทําวิจัยต่อไป สถานการณ์ที่คล้ายคลึงกันนี้เกิดขึ้นใน ประเทศไทยซึ่งเป็นส่วนหนึ่งของทวีปเอเชีย ในขณะที่คนหนุ่มสาวบริโภคไวน์มากขึ้นเนื่องจากกระแสการรักสุขภาพ ผนวกกับรสชาติก็เป็นที่โปรดปรานด้วยเช่นกัน จึงคาดว่าอุตสาหกรรมการท่องเที่ยวไร่องุ่นและไวน์จะทําให้เกิดความ เข้มแข็งทางเศรษฐกิจได้มากขึ้นหากได้รับการสนับสนุนมากขึ้นกว่าที่จะเป็นเพียงภาคส่วนเล็ก ๆ ของเศรษฐกิจไทย วัตถุประสงค์ที่สองเพื่อรวบรวมข้อมูลความตระหนักรู้และใส่ใจสิ่งแวดล้อมของไร่องุ่นและไวน์ในประเทศ ไทยด้วยงานวิจัยเชิงสํารวจและเชิงคุณภาพด้วยเครื่องมือวิจัยอันประกอบด้วย การสัมภาษณ์เชิงลึกเจ้าของและผู้จัดการ ไร่ การพบปะชุมชน การประชุมกลุ่มย่อย รวมทั้งการการวิเคราะห์ระบุปัจจัยสําคัญในแง่เศรษฐกิจสังคมวัฒนธรรม และสิ่งแวดล้อมเพื่อพัฒนาธุรกิจการท่องเที่ยวที่เกี่ยวข้องกับไร่องุ่นและไวน์ทั้งขนาดเล็กจนสู่ใหญ่ ผลการศึกษาพบว่า ปฏิสัมพันธ์กับการรับรู้ด้านสิ่งแวดล้อมของเจ้าของอุตสาหกรรมไร่องุ่นและไวน์ของไทยอยู่ในระดับดีที่สามารถจะ ดึงดูดนักท่องเที่ยวคุณภาพสูงได้ และควรได้รับคําแนะนําให้ไร่องุ่นของประเทศไทยมุ่งไปในทิศทางเพื่อการ พัฒนาการท่องเที่ยวแบบยั่งยืน โดยใส่ใจต่อคุณภาพสิ่งแวดล้อม ข้อค้นพบที่สําคัญสองประการ ประการแรกได้แก่ การสร้างมาตรฐานขั้นพื้นฐานด้านใส่ใจสิ่งแวดล้อมสําหรับการวิจัยเพื่อพัฒนาการท่องเที่ยวไร่องุ่นและไวน์ใน ประเทศไทย และประการที่สอง ด้านมิติการพัฒนาทางเศรษฐกิจที่สําคัญของประเทศด้วยอุตสาหกรรมการท่องเที่ยว ไร่องุ่นและไวน์มีความจําเป็นมากเนื่องด้วยศักยภาพในการเติบโตมีสูงหากแต่งานวิจัยเชิงประจักษ์ยังมีน้อย จึงควร ได้รับการสนับสนุนในการวิจัยเพื่อพัฒนาต่อไป
Description: Thesis (Ph.D., Environmental Management)--Prince of Songkla University, 2019
URI: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/13148
Appears in Collections:820 Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
438032.pdf1.19 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons