Please use this identifier to cite or link to this item: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/13042
Title: การลดความสูญเสียในสายการแปรรูปอาหารสัตว์เลี้ยง: กรณีศึกษา โรงงานแปรรูปอาหารสัตว์เลี้ยง
Other Titles: Loss Reduction in Pet Food Production Line: A case Study of Pet Food Factory
Authors: เสกสรร สุธรรมานนท์
อิสราภรณ์ ธรรมวาโร
Faculty of Engineering (Industrial Engineering)
คณะวิศวกรรมศาสตร์ ภาควิชาวิศวกรรมอุตสาหการ
Keywords: การจัดการโรงงาน;การควบคุมต้นทุนการผลิต
Issue Date: 2020
Publisher: มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์
Abstract: This research aimed to reduce a loss of plastic cup packaging in animal feed production by 15%. The study sta. by analyzing the previous data (2016-2018) relating with the loss of packaging in animal feed processing. There are three forms of the pet food packaging including bags, cans, and plastic cups. The result shown that, among three forms of packaging losses, the highest loss was the plastic cups. The Pareto chart was employed to analyze the significant problems, it was found that the main problems were incomplete sealing strip, cup dent, incomplete film and broken cup, respectively. Consequently, the problems were then analyzed and identified by using the fish bone diagram as well as Failure Mode and Effect Analysis (FMEA) to find out the root causes of the problems. The risk priority number (RPN) score which was over 50% were selected to be the cause of the problem. After that the main causes that generate wastes were delivered into improvement process by using appropriated manners. In addition, the quality control approach (Plan-Do-Check-Action: PDCA cycle) was used to control the process. The results indicate that amount of waste of plastic cup packaging was reduced from 2,553 ppm to 1,687 ppm, which is representing 28% reduction. On the other hand, cost of plastic cup packaging was reduced 150,844 baht per year.
Abstract(Thai): งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อลดการสกเสียบรรจุภัณฑ์ถ้วยพลาสติกในกระบวนการ ผลิตอาหารสัตว์แปรรูปร้อยละ 15 การศึกษาเริ่มจากการวิเคราะห์กระบวนการผลิตอาหารสัตว์แปร รูปในปัจจุบันและรวบรวมข้อมูลย้อนหลัง 3 ปี (พ.ศ. 2559-2561 เกี่ยวกับการสูญเสียผลิตภัณฑ์ทั้ง 3 รูปแบบ ได้แก่ ถุง กระป๋อง และถ้วยพลาสติก พบว่า ถ้วยพลาสติกเป็นบรรจุภัณฑ์ที่มีปริมาณการสูญเสียมากที่สุด ทำการระบุปัญหาการสูญเสียบรรจุภัณฑ์ถ้วยพลาสติกโดยใช้แผนภูมิพาเรโต (Pareto Chart)พบว่า ปัญหาการสูญเสียบรรจุภัณฑ์ถ้วยพลาสติกมากที่สุด คือ แถบปิดผนึกไม่สมบูรณ์ รองลงมา คือปากถ้วยบุบ ฟิล์มเอียง และถ้วยแตก ตามลำดับ จึงนำปัญหาดังกล่าวมาวิเคราะห์หาสาเหตุของปัญหาโดยใช้แผนผังก้างปลา (Fish Bone Diagram) และนำข้อมูลที่ได้มาวิเคราะห์ข้อบกพร่องและผลกระทบ (Failure Mode and Effect Analysis: FMEA) โดยการประเมินตัวเลขความเสียง (Risk Priority Number: RPN) แล้วคัดเลือกสาเหตุของปัญหาที่มีร้อยละสะสมของตัวเลขความเสี่ยงที่ร้อยละ 50นำมาปรับปรุง หลังจากได้คัดเลือกสาเหตุหลักที่มีผลกระทบกับปัญหาการสูญเสียบรรจุภัณฑ์ถ้วยพลาสติกในกระบวนการผลิตอาหารสัตว์แปรรูป จะนำสาเหตุดังกล่าวมาปรับปรุงกระบวนการด้วยการใช้วงจรการควบคุมคุณภาพ (Plan-Do-Check-Action: PDCA) โดยการใช้วิธีการที่เหมาะสมกับแต่ละสาเหตุที่ทำการวิเคราะห์ แล้วทำการติดตามผลด้วยการเก็บข้อมูลปริมาณของเสียที่เกิดขึ้นอีกครั้ง เพื่อเปรียบเทียบ กับปริมาณของเสียที่เกิดขึ้นก่อนปรับปรุง ผลการวิจัย พบว่าสามารถลดปริมาณการสูญเสียของบรรจุภัณฑ์ถ้วยพลาสติก จาก จำนวนของเสีย 2,553 ppm ลดลงเหลือ 1,687 ppm คิดเป็นร้อยละ 28 และสามารถคิดเป็นมูลค่าของเสียลดลงได้ 150,844 บาทต่อปี
Description: วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต (การจัดการอุตสาหกรรม), 2563
URI: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/13042
Appears in Collections:228 Minor Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5810121013.pdf3.06 MBAdobe PDFView/Open


Items in PSU Knowledge Bank are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.