Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12816
Title: | การพึ่งตนเองของวิสาหกิจชุมชนในจังหวัดสงขลา |
Other Titles: | Self - Reliance of Small and Micro Community Enterprises in Songkhla Province |
Authors: | พิไลวรรณ ประพฤติ เสาวลักษณ์ ผลเจริญ Faculty of Natural Resources (Agricultural Development) คณะทรัพยากรธรรมชาติ ภาควิชาพัฒนาการเกษตร |
Keywords: | การพึ่งตนเอง ชุมชน;วิสาหกิจชุมชน สงขลา |
Issue Date: | 2561 |
Publisher: | มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ |
Abstract: | The objectives of this research were to 1) study the characteristics of how SMCE operate in Songkhla Province, 2) analyze the levels of self-reliance of SMCE in Songkhla Province, according to TERMS Model, 3) analyze the differences of SMCE by enterprise type, and 4) analyze the factors that relate to self-reliance of SMCE in Songkhla Province. A sample of 246 SMCE was taken from groups of SMCE in Songkhla Province that have registered with the relevant government agency. The results show that the majority of SMCE in Songkhla Province are groups that process foodstuffs (39.4%). Following this are: animal husbandry groups, alcohol production groups, consumer goods production groups, fertilizer production groups, and Para rubber production groups, at 17.9%, 13.0%, 10.2%, 8.1%, 8.1% and 3.3%, respectively. The average number of years since establishment is 8 years. The average number of members per group is 27. Most groups were created by the members themselves (57.3%), while others were created through the support of outside agencies (42.7%). The average initial investment of each group was 193,959.30 baht. Aside from this, all groups received outside assistance: 61.0% got assistance from government agencies, 1.6% got assistance from community enterprise networks, 0.4% got assistance from the private sector, while 37.0% received no outside assistance. Average monthly income for the groups was 20,388. 20 baht. Average savings, since beginning operations was 121,589.50 baht. 77.2% have no debt, while 22.8% do have debt. Analysis of the levels of self- reliance of the SMCE reveals that, in general, there was a high degree of self-reliance, with a mean of 3.61. Classifying self-reliance according to the TERMS Model, shows there was a high level of mental, economic, socio-cultural, and technological self-reliance, with means of 4.03, 3.64, 3.55 and 3.43, respectively, while natural resources self-reliance was at a medium level, with a mean of 3.39. When categorizing the enterprises by type, the level of self-reliance was high for consumer goods production group, animal husbandry group, foodstuffs production group, and the alcohol production group, with means of 3.78, 3.73, 3.72 and 3.46, respectively. The level of self-reliance for the savings group, fertilizer production group, and Para rubber production group was medium, with means of 3.38, 3.37 and 3.16, respectively. Testing statistical differences via an f-test revealed that the different types of SMCE had different levels of self-reliance, except the foodstuffs processing group, the consumer goods production group, the animal husbandry group, and the alcohol production group. The fertilizer production group, and the savings group had levels of self- reliance that were not statistically significant at 0.05. The following factors had a relation to the community enterprises' self-reliance: the number of members had a negative relation, and the average income of the group had a positive relation with self-reliance at a statistical significance of 0.05. As the number of members increased, the problems associated with running the SMCE increased. Thus, the SMCE should place importance on group process and teamwork so the groups and able to compete in the marketplace. |
Abstract(Thai): | วัตถุประสงค์ของการศึกษาในครั้งนี้ คือ 1) ศึกษาลักษณะการดําเนินงานของวิสาหกิจ ชุมชนในจังหวัดสงขลา 2) วิเคราะห์ระดับการพึ่งตนเองของวิสาหกิจชุมชนในจังหวัดสงขลา ตามตัวแบบ TERMS Model 3) วิเคราะห์ความแตกต่างของวิสาหกิจชุมชนแต่ละประเภท และ 4) วิเคราะห์ปัจจัยที่มีความสัมพันธ์ต่อการพึ่งตนเองของวิสาหกิจชุมชนในจังหวัดสงขลา โดยเก็บ ตัวอย่างจากกลุ่มวิสาหกิจชุมชนในจังหวัดสงขลาที่มีการขึ้นทะเบียนกับหน่วยงานภาครัฐ จํานวน 246 กลุ่ม ผลการศึกษา พบว่า วิสาหกิจชุมชนในจังหวัดสงขลาส่วนใหญ่ร้อยละ 39.4 เป็นกลุ่ม แปรรูปสินค้าบริโภค รองลงมาเป็นกลุ่มเลี้ยงสัตว์ กลุ่มผลิตสุรา กลุ่มแปรรูปสินค้าอุปโภค กลุ่มผลิต ปุ๋ยและกลุ่มผลิตยางพารามีจํานวนเท่ากัน และกลุ่มออมทรัพย์ ร้อยละ 17.9, 13.0, 10.2, 8.1, 8.1 และ 3.3 ตามลําดับ มีระยะเวลาในการก่อตั้งกลุ่มเฉลี่ย 8 ปี มีจํานวนสมาชิกเฉลี่ยอยู่ที่ 27 คนต่อกลุ่ม จุดเริ่มต้นของการรวมกลุ่มส่วนใหญ่ร้อยละ 57.3 เกิดจากการรวมตัวกันเองภายในชุมชน และอีก ร้อยละ 42.7 เกิดจากมีหน่วยงานเข้ามาสนับสนุนให้จัดตั้ง โดยมีทุนแรกเริ่มในการจัดตั้งเฉลี่ย 193,959.3 บาทต่อกลุ่ม นอกจากนี้กลุ่มฯ ได้รับการช่วยเหลือจากหน่วยงานภายนอก ได้แก่ หน่วยงานภาครัฐ ร้อยละ 61.0 รองลงมาเป็นเครือข่ายวิสาหกิจชุมชน และหน่วยงานภาคเอกชน ร้อยละ 1.6 และ 0.4 ตามลําดับ ส่วนอีกร้อยละ 37.0 จะไม่ได้รับการช่วยเหลือ ซึ่งกลุ่มฯ มีรายได้ เฉลี่ย 20,388.2 บาทต่อเดือน มีเงินออมตั้งแต่เริ่มดําเนินกิจกรรมเฉลี่ย 121,589.5 บาท ส่วนใหญ่ ร้อยละ 77.2 จะไม่มีหนี้สิน และอีกร้อยละ 22.8 มีหนี้สิน การวิเคราะห์ระดับการพึ่งตนเองของ วิสาหกิจชุมชน พบว่า โดยรวมมีการพึ่งตนเองอยู่ในระดับมาก มีค่าเฉลี่ยเท่ากับ 3.61 และเมื่อจําแนก ตามตัวแบบของ TERMS Model พบว่า มีการพึ่งตนเองอยู่ในระดับมากในด้านจิตใจ (M) ด้านเศรษฐกิจ (E) ด้านสังคมและวัฒนธรรม (S) และด้านเทคโนโลยี (T) ค่าเฉลี่ย 4.03, 3.64, 3.55 และ 3.43 ตามลําดับ ส่วนด้านทรัพยากรธรรมชาติ (R) มีการพึ่งตนเองอยู่ในระดับปานกลาง ค่าเฉลี่ย 3.39 การพึ่งตนเองเมื่อจําาแนกตามประเภท พบว่า กลุ่มแปรรูปสินค้าอุปโภค กลุ่มเลี้ยงสัตว์ กลุ่มแปรรูปสินค้าบริโภค และกลุ่มผลิตสุรา มีการพึ่งตนเองอยู่ในระดับมาก ค่าเฉลี่ย 3.78, 3.73, 3.72 และ 3.46 ตามลําดับ ในขณะที่วิสาหกิจชุมชนกลุ่มออมทรัพย์ กลุ่มผลิตปุ๋ย และกลุ่มผลิต ยางพารา มีการพึ่งตนเองอยู่ในระดับปานกลาง ค่าเฉลี่ย 3.38, 3.37 และ 3.16 ตามลําดับ อย่างไร ก็ตามเมื่อทดสอบความแตกต่างทางสถิติ F-test พบว่า วิสาหกิจชุมชนแต่ละประเภทจะมีระดับ การพึ่งตนเองแตกต่างกัน ยกเว้นกลุ่มแปรรูปสินค้าบริโภค กลุ่มแปรรูปสินค้าอุปโภค กลุ่มเลี้ยงสัตว์ และกลุ่มผลิตสุรา กลุ่มผลิตปุ๋ย กลุ่มออมทรัพย์ที่มีระดับการพึ่งตนเองที่ไม่แตกต่างกันอย่างมี นัยสําคัญทางสถิติที่ 0.05 ผลการทดสอบความสัมพันธ์ พบว่า ปัจจัยที่มีความสัมพันธ์กับ การพึ่งตนเองของวิสาหกิจชุมชน ได้แก่ จํานวนสมาชิกมีความสัมพันธ์กับการพึ่งตนเองในทิศทาง ลบ และรายได้เฉลี่ยของกลุ่มมีความสัมพันธ์กับการพึ่งตนเองในทิศทางบวก อย่างมีนัยสําคัญทาง สถิติที่ 0.05 ซึ่งเมื่อมีสมาชิกเพิ่มขึ้น ปัญหาในการดําเนินงานก็มากขึ้น ดังนั้นกลุ่มๆ ควรให้ ความสําคัญกับกระบวนการกลุ่ม และการทํางานเป็นทีม เพื่อให้กลุ่มฯ เกิดความเข้มแข็งและ สามารถแข่งขันกับภายนอกได้ |
Description: | วิทยานิพนธ์ (วท. ม. (พัฒนาการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์, 2561 |
URI: | http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12816 |
Appears in Collections: | 520 Thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
432230.pdf | 3.15 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in PSU Knowledge Bank are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.