Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12714
Title: | ปัจจัยของวัตถุดิบยางก้อนถ้วยต่อการเกิดจุดขาวและสมบัติของยางแท่งเกรด 20 |
Other Titles: | Factors of Coagula Raw Rubber that Affecting on white Spots Contaminant and Properties of STR 20 |
Authors: | จุฑารัตน์ อินทปัน วิทวัส ปักนก Faculty of Science and Industrial Technology คณะวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีอุตสาหกรรม |
Keywords: | ยาง |
Issue Date: | 2560 |
Publisher: | มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ |
Abstract: | White spots caused by contaminants in the Standard Thai Rubber (STR) grade STR 20 are an essential quality problem with this grade. Therefore, the present work aimed to study the factors affecting white spots in STR 20, starting from raw rubber coagula. In preliminary studies, the drying conditions of STR 20 were investigated by comparing oven drying in factory and in laboratory. Suitable conditions for drying rubber in the laboratory were determined based on the properties of STR 20 with and without white spots. Moreover, the coagulation technique (type and amount of acid used), tapping season, addition of non-rubber serum into the fresh latex, and contents of lipids, nitrogen and ash in STR 20, were also studied for their effects on rubber properties. It was found that, in the laboratory, oven drying at 125°C for 3 hr gave the best rubber properties. The samples with white spots contaminants had more volatile matter (VM), ash and carbon, and higher plasticity retention index (PRI) but lower viscosity than samples without white spots. Natural coagulation, or coagulation with wood vinegar or biological acid, gave less white spots contaminants than coagulation with formic acid, which gave more VM. Regarding the tapping period, it was found that fresh latex from the early tapping season showed the most white spots. This might be correlated to non- rubber component contents in the fresh latex, such as nitrogen, lipids and ash. Moreover, adding non-rubber serum into fresh latex increased white spots, lipids and nitrogen in the rubber. To reduce white spots and VM of STR 20, maturation of the cup lumps for more than 15 days or immersing them in sodium hydroxide and sodium metabisulfite solution at 1-2% (wt/wt) for 1 hr before use successfully reduced the white spots and VM, with only small effects otherwise on the final properties of raw rubber. |
Abstract(Thai): | การปนเปื้อนของจุดขาวในยางแท่งเกรด 20 เป็นปัญหาสำคัญต่อคุณภาพของ วัตถุดิบยาง วัตถุประสงค์ของงานวิจัยนี้เพื่อศึกษาปัจจัยของวัตถุดิบยางก้อนถ้วยต่อการเกิดจุดขาวในยางแท่งเกรด 20 โดยเบื้องต้นได้ศึกษาเปรียบเทียบสภาวะการอบยางในเครื่องอบของโรงงานและตู้อบในห้องปฏิบัติการ เพื่อหาสภาวะที่เหมาะสมสำหรับอบยางในห้องปฏิบัติการ จากนั้นศึกษาสมบัติยางจุดขาวและยางที่ไม่มีจุดขาวของยางแท่งเกรด 20 ศึกษาผลของชนิดและปริมาณกรดที่ใช้จับตัวยางก้อนถ้วย ผลของฤดูกาลกรีดยางและผลของการเติมเซร่มจากน้ำยางสดต่อการเกิดจุดขาวปริมาณสิ่งระเหย ปริมาณไขมัน ปริมาณโปรตีนและปริมาณเถ้าในยาง โดยทดสอบสมบัติของยาง ดิบตามมาตรฐานการทดสอบยางแท่งเกรด 20 ผลการทดลองพบว่าการอบยางในห้องปฏิบัติการที่อุณหภูมิ 125 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 3 ชั่วโมง ให้สมบัติยางดีที่สุด สมบัติของยางจุดขาว พบว่าปริมาณสิ่งระเหย ปริมาณเถ้าปริมาณคาร์บอนและค่าดัชนีความอ่อนตัวสูงกว่ายางที่ไม่มีจุดขาว ส่วนค่าความหนืดของยางต่ำกว่านอกจากนี้ยังพบว่ายางก้อนถ้วยที่จับตัวเองตามธรรมชาติ จับตัวด้วยน้ำส้มควันไม้และกรดชีวภาพ มีแนวโน้มเกิดจุดขาวได้ง่ายกว่ายางก้อนถ้วยที่จับตัวด้วยกรดฟอร์มิก เนื่องจากมีปริมาณสิ่งระเหยในยางสูงกว่า อย่างไรก็ตามน้ำยางที่เก็บในช่วงฤดูกาลเริ่มเปิดกรีด พบว่าเกิดจุดขาวได้ง่ายกว่ายางในช่วงฤดูกาลก่อนปิดกรีดและฤดูกาลกรีดปกติตามลำดับ โดยพบว่ามีปริมาณไขมัน ปริมาณไนโตรเจนและปริมาณเถ้าในยางสูงกว่า เมื่อเติมส่วนของเซรั่มที่ไม่ใช่ยาง พบว่าปริมาณการเกิดจุดขาวปริมาณไขมันและไนโตรเจนในยางเพิ่มขึ้นตามปริมาณการเติม เมื่อศึกษาวิธีการลดปริมาณจุดขาวและปริมาณสิ่งระเหยในยาง พบว่าสามารถลด ได้เมื่อบ่มยางก้อนด้วยไว้เป็นเวลามากกว่า 15 วัน หรือแช่ยางดิบในสารละลายโซเดียมไฮดรอกไซด์ และสารละลายโซเดียมเมตะไบซัลไฟด์ที่ความเข้มข้น 1-2 เปอร์เซ็นต์ เป็นเวลา 1 ชั่วโมง ซึ่งส่งผล ต่อสมบัติของยางดิบเล็กน้อย |
Description: | วิทยานิพนธ์ ( วท.ม. (เทคโนโลยียาง))--มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์, 2560 |
URI: | http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12714 |
Appears in Collections: | 932 Thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
424459.pdf | 4.65 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in PSU Knowledge Bank are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.