Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12687
Title: | Salinity Tolerance in Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) |
Other Titles: | การทนความเค็มของปลานิล Oreochromis niloticus |
Authors: | Pattira Pongtippatee Biboon Withyachumnarnkul คณะวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีอุตสาหกรรม Faculty of Science and Industrial Technology |
Keywords: | Nile tilapia;Fish culture |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Prince of Songkla University |
Abstract: | Co-culture of Nile tilapia, Oreochromis niloticus, with marine shrimp has been an increasing farm practice as evidence has suggested that the co-culture is one of a few ways to mitigate shrimp diseases, especially the acute hepatopancreatic necrosis disease that has affected shrimp culture industry worldwide. Since Nile tilapia are basically freshwater species, having them in co-culture with marine shrimp therefore requires a certain degree of salinity adaptation, in which the fish are readily capable to. The present study was aimed at studying certain hemato-immunological changes of the fish reared under elevated salinity, as well as their susceptibility to pathogens. Nile tilapia (180 $ 30.20 g initial body weight) were reared under gradually increasing salinity within one month from 0 to 30 ppt at 3 ppt/3d and maintained for another month in 30-ppt salinity. At the end of the 60-day experimental period, 51.3 # 15.5% of the fish survived with mortality occurred mainly during the second month when the salinity was at 30 ppt. Their growth rate was retarded to 60% of that of the control fish maintained under freshwater (0 ppt). The fish reared under elevated salinity also had significantly lower hematocrit (24.1 ‡ 1.2%), higher total white blood cell counts (35,000 5,000 cells/uL), higher absolute numbers of lymphocytes and thrombocytes (13,500 $ 1,700 cells/uL and 17,700 2,300 cells/uL, respectively) and higher serum lysozyme activity (49.3 ‡ 19.3 unit/mL), compared to those reared under freshwater. Presence of three representative pathogens: infectious spleen and kidney necrosis virus (ISKNV), Francisella noatunensis and Streptococcus agalactiae; were determined in the fish reared under freshwater and in those reared under elevate salinity, using polymerase chain reaction (PCR) method. Of the three pathogens, only ISKNV was detected in 1/10 of the freshwater and 6/10 of the elevated-salinity fish. In both groups, the virus was present in the gills, brain, liver, gonads, skin, kidney and spleen, with moderately and severely positive reaction observed in the kidney and spleen. The detection of ISKNV was confirmed by in situ hybridization of the gonads and kidney, using loop-mediated DNA amplification with digoxigenin, which clearly showed dark-brown stain of the positive signals in the PCR-positive samples. These results suggest that a substantial number of O. niltoicus could survive elevated salinity up to full-strength seawater provided that the salinity had been gradually elevated. And under that situation, changes in hemato-immunological functions of the fish did occur, which probably caused lethal proliferation of pre-existing ISKNV that otherwise would remain dormant. |
Abstract(Thai): | การเพาะเลี้ยงร่วมกัน (co-culture) ระหว่างปลานิล (Oreochromis nloticus) และกุ้งทะเลได้เป็นแนวทางปฏิบัติที่เกิดมากขึ้นเนื่องจากมีหลักฐานว่าการเพาะเลี้ยงร่วมกันแบบนี้เป็นหนึ่งใน วิธีการไม่กี่วิธีที่จะป้องกันการเกิดโรคของกุ้งได้ โดยเฉพาะอย่างยิ่ง โรค acute hepatopancreatic necrosis disease ที่ได้สร้างปัญหาให้แก่การเพาะเลี้ยงกุ้งทะเลทั่วโลก เนื่องจากโดยพื้นฐานปลานิลเป็นปลาน้ำจืด ดังนั้นในการเพาะเลี้ยงร่วมกับกุ้งทะเลนั้นปลานิลจึงต้องมีการปรับตัวให้เข้ากับความเค็ม ซึ่งปลานิลมีความสามารถในการปรับตัวเช่นนั้นอยู่แล้ว การศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ ศึกษาการเปลี่ยนแปลงทางด้านเลือดและภูมิคุ้มกันในปลานิลที่เพาะเลี้ยงภายใต้ความเค็มที่สูงขึ้นพร้อมกับการศึกษาความยากง่ายของการติดเชื้อโรค โดยใช้ปลานิล น้ำหนักตัวเริ่มต้น 180 + 30.20กรัม มาเพาะเลี้ยงภายใต้ความเก็มที่ค่อยๆ สูงขึ้น จาก 0 ถึง 30 ส่วนในพัน ภายในระยะเวลาหนึ่งเดือน โดยการเพิ่มความเค็มขึ้น 3 ส่วนในพันในทุกๆ 3 วัน และหลังจากที่ได้อยู่ภายใต้ความเค็ม 30 ส่วนในพัน ซึ่งเป็นความเค็มเท่าน้ำทะเล แล้ว ปลานิลเหล่านั้นยังคงถูกเพาะเลี้ยงต่อภายใต้ความเค็ม 30 ส่วนในพันไปอีกหนึ่งเดือน เมื่อครบ 60 วันของการทดลอง พบว่าจำนวน 51.3 * 15.5เปอร์เซ็นต์ ของปลานิลยังรอดชีวิตอยู่ และการตายของปลานิลส่วนใหญ่เกิดขึ้นในช่วงเดือนที่สองในขณะที่ปลานิลเหล่านั้นอยู่ภายใต้ความเค็ม 30 ส่วนในพัน อัตราการเจริญเติบโตช้าลงเหลือ 60เปอร์เซ็นต์ เมื่อเทียบกับปลานิลกลุ่มควบคุม ที่เพาะเลี้ยงในน้ำจืด ปลานิลที่เลี้ยงในน้ำความเค็มสูงนี้มีสัดส่วนของเม็ดเลือดแดงอัดแน่นลดลง (24.1 + 1.2 เปอร์เซ็นต์) ปริมาณเม็ดเลือดขาวรวมมากขึ้น (35,000 * 5,000 เซลล์ต่อไมโครลิตร) โดยเม็ดเลือดชนิดลิมโฟซัยต์และทรอมโบซัยต์มากขึ้น (13,500 + 1,700 เซลล์ต่อไมโครลิตร และ 17,700 - 2,300 เซลล์ต่อไมโครลิตร ตามลำดับ) และปฏิกิริยาของไลโซไซม์ในซีรัมมากขึ้น (49.3 + 19.3 ยูนิตต่อไมโครลิตร) อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติเมื่อเปรียบเทียบกับปลานิลที่เลี้ยงในน้ำจืด ได้ตรวจการติดเชื้อที่เป็นตัวแทนเชื้อ โรคสามชนิด ได้แก่ เชื้อไวรัส infectious spleen and kidney necrosis virus (ISKNY) เชื้อแบคทีเรีย Francisella noatunensis และ Streptococcus agalactiae ในปลานิลที่อยู่ในน้ำจืดและที่อยู่ในน้ำเค็ม โดยใช้วิธี polymerase chain reaction (PCR) ผลการตรวจพบปลานิลมีการติดเฉพาะเชื้อ ISKNV เท่านั้น โดยปลานิลที่อยู่ในน้ำจืดมีการติดเชื้อ 1 ตัว ใน 10 ตัว ในขณะที่ปลานิลที่อยู่ในน้ำเค็มมีการติดเชื้อ 6 ตัว ใน 10 ตัว การติดเชื้อนั้นพบได้ในอวัยวะต่างๆ ของปลา ได้แก่เหงือก สมอง ตับ อวัยวะสืบพันธุ์ผิวหนัง ไต และม้าม โดยมีปริมาณเชื้อโรคในระดับปานกลางในไตและมากในม้าม ทำการยืนยันการติดเชื้อ ISKNV ด้วยวิธี in situ hybridization ในอวัยวะสืบพันธุ์และไต โดยใช้การเพิ่มปริมาณดีเอ็นเอด้วยวิธี loop-mediated DNA amplification และแสดงออกด้วยสาร digoxigenin ที่ก่อปฏิกิริยา กับสารสีที่ทำให้เกิดสีน้ำตาลเข้มอันแสดงออกถึงการติดเชื้อ ISKINV ในเนื้อเยื่อที่ให้ผล PCR เป็นบวก ผลของการวิจัยเหล่านี้บ่งบอกว่ามีปลานิลจำนวนมากที่สามารถมีชีวิตอยู่ได้ในน้ำที่มีความเค็มระดับน้ำทะเล โดยที่มีการเพิ่มความเค็มอย่างช้าๆ และภายใต้สภาวะเช่นนั้น ปลานิลเกิดการเปลี่ยนแปลงบางประการในเลือดและในระบบภูมิคุ้มกัน ซึ่งอาจจะเป็นสาเหตุของการเกิดการเพิ่มจำนวนของเชื้อ ISKNY ที่มีอยู่แล้วในปลานิล โดยที่ปลานิลที่ติดเชื้อนั้นและอยู่ในน้ำจืดไม่มีอาการแต่อย่างใด แต่การเพิ่มปริมาณของเชื้อโรคนี้ในปลานิลที่อยู่ในน้ำเค็มอาจเป็นสาเหตุให้ปลานิลเสียชีวิตได้ |
Description: | Master of Science Program in Aquatic Science, 2017 |
URI: | http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12687 |
Appears in Collections: | 932 Thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
423544.pdf | 1.88 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in PSU Knowledge Bank are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.