Please use this identifier to cite or link to this item: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12685
Title: สัณฐานวิทยาและสรีรวิทยาของมะเขือเทศที่มีผลต่อความชอบของแมลงหวี่ขาว Bemisia tabaci (G.) (Hemiptera: Aleyrodidae)
Other Titles: Morphology and physiology of tomato effect on the Preference of Bemisia tabaci (G.) (Hemiptera: Aleyrodidae)
Authors: วิกันดา รัตนพันธ์
คัทริยา สิทธิฤทธิ์
คณะวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีอุตสาหกรรม
Faculty of Science and Industrial Technology
Keywords: มะเขือเทศ โรคและศัตรูพืช;แมลงหวี่ขาว
Issue Date: 2561
Publisher: มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์
Abstract: Host plant preference of phytophagous insect relates with their larval survival, nutrition and plant taxonomy. Thy study on host plant preference of Bemisia tabaci (G.) (Hemiptera: Aleyrodidae) on four tomato varieties, Seeda, golden pearl, cherry and wild tomato was carried out as a series of non-choice and choice test of B. tabaci development and reproduction in the observation cage. Results presented that B. tabaci had the best development and reproduction on tomato variety Seeda followed by golden pearl, cherry and lowest in wild tomato, respectively. In consistent with the morphology and biochemical of four tomato varieties, although the biochemical characteristics of wild tomato was suitable for B. tabaci growth with the highest food nutrition and lowest phenolic compounds, plant secondary metabolites playing important roles in plant resistance, wild tomato had highest glandular trichome on leaf and under leaf that obstructed to B. tabaci inhabitance. Then, wild tomato resistance against B. tabaci was antixenosis. In contrast, tomato Seeda variety was the susceptible variety for B. tabaci infestation with the high non-glandular trichome supporting the development and reproduction of B. tabaci and low phenolic compounds. Bemesia tabaci attracted to tomato Seeda variety more than other tomato varieties within first five minutes of B. tabaci release in the choice test. Results also indicated that tomato cherry and golden pearl varieties had antibiosis resistance. Bemesia tabaci developed slowly on these two tomato varieties. Even though B. tabaci was left on each tomato varieties in equal time period in non-choice test, there was not 4th instar larvae and adult of B. tabaci on tomato cherry variety. In consistent with the morphology and biochemical characteristics, tomato cherry and golden pearl varieties had significantly higher phenolic compounds than that of other tomato varieties. However, result of choice test presented that there was no significant difference in the population number of B. tabaci between tomato varieties after left for three weeks. This result confirmed that polyphagous insects try to reach highest reproduction if they have chance to choice host plants. Result of the study on tomato piercing for sap sucking using electrical penetration graph (EPG) technique presented that there was no significant difference in the piercing number of B. tabaci among four tomato varieties.
Abstract(Thai): ความชอบพืชอาศัยของแมลงกินพืช มีความสัมพันธ์กับการรอดชีวิตของตัวอ่อน คุณค่า ทางอาหาร และลักษณะสัณฐานวิทยาของพืช การศึกษาความชอบของแมลงหวี่ขาว Bemisia tabad (Gennadius) (Hemiptera: Aleyrodidae) ในมะเขือเทศ 4 พันธุ์ คือ มะเขือเทศพันธุ์สีดา มะเขือเทศพันธุ์ ไข่มุกสีทอง มะเขือเทศพันธุ์เชอรี่ และมะเขือเทศป่า โดยทดสอบการเจริญเติบโตและการขยายพันธุ์ของ แมลงหวี่ขาว B. tabac ในมะเขือเทศ ทั้งการทดสอบแบบมีตัวเลือกและไม่มีตัวเลือกในกรงทดสอบ ผลที่ ได้พบว่า ในการทดสอบแบบไม่มีตัวเลือก แมลงหวี่ขาว 8. tabac มีการเจริญเติบโตและการขยายพันธุ์ได้ ดีที่สุดในมะเขือเทศพันธุ์สีดา รองลงมาคือ มะเขือเทศพันธุ์ไข่มุกสีทอง มะเขือเทศพันธุ์เชอรี่ และมะเขือ เทศป่า สอดคล้องกับผลการศึกษาลักษณะสัณฐานวิทยาและองค์ประกอบทางชีวเคมีของมะเขือเทศทั้ง 4 พันธุ์ โดยพบว่า แม้ว่ามะเขือเทศป่ามีปริมาณธาตุอาหารในใบสูงและมีปริมาณ phenolic compounds ซึ่งเป็นสารประกอบทุติยภูมิที่เป็นพิษต่อแมลงศัตรูพืชต่ํากว่ามะเขือเทศพันธุ์อื่นอย่างมีนัยสําคัญ แต่ มะเขือเทศป่ามี glandular trichome ที่ขัดขวางการอยู่อาศัยของแมลงหวี่ขาว B. tabac บนใบและใต้ใบ หนาแน่นมากที่สุด แสดงให้เห็นว่ามะเขือเทศป่ามีลักษณะต้านทานแมลงแบบ antixenosis ในขณะที่ มะเขือเทศพันธุ์สีดาเป็นพันธุ์ที่ไม่ต้านทานต่อการลงทําลายของแมลงหวี่ขาว B. tabac เพราะนอกจากมี non-glandular trichome ใต้ใบหนาแน่น ซึ่งสนับสนุนการเจริญเติบโตและขยายพันธุ์ของแมลงหวี่ขาว B tabad แล้ว ยังมีปริมาณ phenolic compounds ต่ํา แมลงหวี่ขาว B. tabaci ยังเลือกเกาะมะเขือเทศ พันธุ์สีดามากที่สุดใน 5 นาทีแรกของการปล่อยในการทดสอบแบบมีตัวเลือก ผลการศึกษายังพบว่า มะเขือ เทศพันธุ์เชอรี่และมะเขือเทศพันธุ์ไข่มุกสีทองมีลักษณะต้านทานแมลงแบบ antibiosis เนื่องจากแมลงหวี่ ขาว B. tabac เจริญเติบโตได้ช้าในมะเขือเทศทั้งสองพันธุ์ โดยในมะเขือเทศพันธุ์เชอรี่ไม่พบตัวอ่อนแมลง หวี่ขาว B. tabaci วัยสี่ และตัวเต็มวัย เมื่อทิ้งไว้ในระยะเวลาที่เท่ากันกับพันธุ์อื่น สอดคล้องกับผล การศึกษาองค์ประกอบทางชีวเคมีที่พบว่า มะเขือเทศพันธุ์เชอรี่และพันธุ์ไข่มุกสีทองมีปริมาณ phenolic Compounds สูงกว่ามะเขือเทศพันธุ์อื่นอย่างมีนัยสําคัญ อย่างไรก็ตาม ผลการทดสอบแบบมีตัวเลือก พบว่าไม่มีความแตกต่างกันของจํานวนประชากรแมลงหวี่ขาว 8. tabac บนมะเขือเทศแต่ละพันธุ์ หลังจากทิ้งไว้ 3 สัปดาห์ ซึ่งแสดงให้เห็นถึงพฤติกรรมการกระจายพันธุ์บนพืชอาศัยให้มากที่สุดเมื่อมี โอกาสเลือกของแมลงหวี่ขาว 8. tabac ที่เป็นแมลงศัตรูพืชที่มีพืชอาศัยหลายชนิด ผลการวิเคราะห์การ เจาะแทงมะเขือเทศเพื่อดูดน้ําเลี้ยงของแมลงหวี่ขาว B. tabac ด้วยเครื่องวัดการเจาะแทงพืชของแมลง (Electrical Penetration Graph, EPG) พบว่า แมลงหวี่ขาว B. tabaci พยายามเจาะแทงมะเขือเทศทั้ง 4 พันธุ์ไม่แตกต่างกันอย่างมีนัยสําคัญ
Description: วิทยานิพนธ์ (วท.ม. (วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์, 2561
URI: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12685
Appears in Collections:932 Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
423532.pdf1.96 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons