Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12648
Title: | สัณฐานวิทยาและผลของอุณหภูมิต่อการเก็บรักษาละอองเกสรหม้อข้าวหม้อแกงลิง |
Other Titles: | Morphology and Effect of Temperature on Stoage Life of Nepenthes spp.Pollen |
Authors: | สุรพล ฐิติธนากุล อมรรัตน์ แก้วคุ้มภัย Faculty of Science and Industrial Technology คณะวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีอุตสาหกรรม |
Keywords: | หม้อข้าวหม้อแกงลิง;พืชกินแมลง |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ |
Abstract: | Nepenthes are dioeciously plants. The flowering times vary, which causes problems with the propagation of nepenthes: pollen storage is essential for pollination and breeding. Assessment of pollen germination can facilitate breeding programs. This study targeted the optimal concentration of sugar and finding staining that reveals the germination and viability of pollen, and pollen morphology was imaged by scanning electron microscope. The optimal temperature for male pollen storage was tested experimentally. The pollen were prolate-spheroidal in shape with scabrate exine sculpturing of pollen cell wall. As a highlight of this study, we found that the sculpturing-scabrate height and density per 100 μm3 of pollen exine had significant differences (p<0.01) distinguishing the species. The rank order of sculpturing-scabrate height was N. mirabilis var. mirabilis, N. thorelii and N. mirabilis var. globose (0.77, 0.60, and 0.55 μm, respectively). The average sculpturing-scabrate density gave the rank order N. thorelii, N. mirabilis var. globosa and N. mirabilis var. mirabilis (85.00, 58.16 and 43.93, respectively). The pollen of N. mirabilis var. globosa, N. mirabilis var. mirabilis and N. thorelii were tested by Aceto orcein and 2, 3, 5-Triphenyl tetrazolium chloride. The highest pollen germination of N. mirabilis var. mirabilis and N. thorelii was found on a medium supplemented with 5% sucrose, while the highest pollen germination of N. mirabilis var. globosa was on a medium supplemented with 15% sucrose. In addition, pollen viability and germination decreased with storage time. N. mirabilis var. mirabilis pollen was stored at -80°C for 15 days. N. thorelii at -20°C for 9 days, and N. mirabilis var. globose at 4°C for 15 days. The stains did not inform about success in pollen germination. In conclusion, pollen storage with cooling is necessary to address problems with fluctuations in the time of nepenthes flowering, and for success of the Nepenthes pollinating program. |
Abstract(Thai): | หม้อข้าวหม้อแกงลิงเป็นพืชดอกที่มีเพศผู้และเพศเมียแยกต้นกัน และมีการออกดอกเหลื่อม เวลากัน ทําให้จําเป็นต้องมีการเก็บรักษาละอองเกสรเพศผู้ไว้ในยามที่ดอกเพศเมียบานพร้อมผสม การเก็บรักษาละอองเกสรเพศผู้จึงมีความสําคัญมาก หากใช้ละอองเกสรที่หมดอายุหรือตายแล้ว การ ผสมพันธุ์และความสามารถในการงอกก็จะลดลงทําให้การผสมและขยายพันธุ์ไม่ประสบผลสําเร็จ งานวิจัยนี้จึงเล็งเห็นความสําคัญเพื่อศึกษาสัณฐานวิทยาของละอองเกสร สีย้อมที่เหมาะสมต่อการ ตรวจสอบความมีชีวิตและความเข้มข้นของน้ําตาลซูโครสที่เหมาะสมในการทดสอบความงอกของ ละอองเกสร และอุณหภูมิที่เหมาะสมที่ใช้ในการเก็บรักษาละอองเกสรเพศผู้หม้อข้าวหม้อแกงลิง การศึกษาสัณฐานวิทยาละอองเกสรหม้อข้าวหม้อแกงลิงทั้งสามชนิดมีรูปร่างแบบทรงกลม ผล ติดกัน 4 พู ผนังชั้นนอกประกอบด้วยแท่งหนามแหลมกระจายตัวทุกทิศทาง ความสูงของแท่งหนามและการ กระจายตัวของแท่งหนามต่อพื้นที่ 100 ตารางไมโครเมตร แตกต่างกันอย่างมีนัยสําคัญยิ่งทางสถิติ (p<0.01) มีค่าความสูงแท่งหนามสูงสุดคือ ชนิด N. mirabilis var. mirabilis, N. thorelii และ N. mirabilis var. globosa มีความสูงเฉลี่ย 0.77, 0.60 และ 0.55 ไมโครเมตร ตามลําดับ และค่าการ กระจายตัวของแท่งหนามบนผนังเกสร มีค่าเฉลี่ยสูงสุดคือ N. thorelii, N. mirabilis var. globosa และ N. mirabilis var. mirabilis เท่ากับ 85, 58.16 และ 43.93 แท่ง ตามลําดับ สีย้อมที่เหมาะสม ต่อการตรวจสอบความมีชีวิตของละอองเกสร N. mirabilis var. mirabilis ได้แก่ สี Aceto orcein ในส่วนของละอองเกสร N. mirabilis var. globosa และ N. thorelii คือ สี 2,3,5-Triphenyl tetrazolium chloride ความเข้มข้นของน้ําตาลซูโครสที่เหมาะสมในอาหารสังเคราะห์ต่อการความ งอกของละอองเกสร N. mirabilis var. mirabilis และ N. thorelii ได้แก่ 5 เปอร์เซ็นต์ ส่วนละออง เกสร N. mirabilis var. globosa ได้แก่ 15 เปอร์เซ็นต์ และจากการศึกษาอุณหภูมิในการเก็บรักษา ละอองเกสร N. mirabilis var. mirabilis เก็บรักษาที่อุณหภูมิ 4 และ -20 องศาเซลเซียส สามารถ รักษาความมีชีวิต ได้นานถึง 90 วัน และรักษาความงอก ได้นานถึง 12 วัน ละอองเกสร N. thorelii เก็บรักษาที่อุณหภูมิ 4 และ -20 องศาเซลเซียส สามารถรักษาความมีชีวิตและความงอกของละออง เกสรได้นานถึง 12 และ 15 วัน ตามลําดับ และละอองเกสร N. mirabilis var. globosa สามารถ รักษาความมีชีวิต ได้นานถึง 18 และ 21 วัน สามารถรักษาความงอกได้นานถึง 15 วัน ดังนั้นการเก็บ รักษาละอองเกสรด้วยความเย็น เป็นการยืดอายุของละอองเกสร ไว้ใช้สําหรับการผสมพันธุ์ ปรับปรุง พันธุ์และขยายพันธุ์ต้นหม้อข้าวหม้อแกงลิงให้ประสบผลสําเร็จได้ดียิ่งขึ้น |
Description: | วิทยานิพนธ์ (วท.ม. (วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์, 2560 |
URI: | http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12648 |
Appears in Collections: | 932 Thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
426590.pdf | 4.57 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License