Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12641
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | จันทิมา ชั่งสิริพร | - |
dc.contributor.author | นิรณา ชัยฤกษ์ | - |
dc.date.accessioned | 2020-02-27T08:05:29Z | - |
dc.date.available | 2020-02-27T08:05:29Z | - |
dc.date.issued | 2561 | - |
dc.identifier.uri | http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12641 | - |
dc.description | วิทยานิพนธ์ (วศ.ม. (วิศวกรรมเคมี))--มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์, 2561 | en_US |
dc.description.abstract | Sangyod rice is a native rice species with high nutritional value. Currently, the cultivation of Sangyod rice is decreased because the average selling price and yield per acre lower than other types of rice. This research aimed to produce rice extract by Sangyod rice germination and solvent extraction. In extraction process, ethanol with concentrations of 0%, 50% and 95% were used. Various extraction times of 0.5, 1, 2 and 4 h, rice-to-solvent ratio of 1:10, 1:15, 1:20 and 1:25 (g/mL), grinding of rice at 40 and 70 mesh size sieves and solvent recovery were studied. The results showed that the extract from germinated Sangyod rice has higher contents of active ingredient and antioxidant activity than non-germinated Sangyod rice and Riceberry rice. The results of 40 mesh size sieves with using 50% ethanol, extraction time of 0.5 h and rice-to-solvent ratio of 1:15 (g/mL) were optimum condition for the germinated Sangyod rice extraction. The extraction yield, TPC, TFC, GABA and DPPH antioxidant assay were found at 6.56%, 1,627.00 ± 53.08 mg GAE/100 g rice, 559.50 ± 17.06 mg QE/100 g rice, 9.97 ± 0.17 mg GABA/100 g rice and 0.16 ± 0.01 mg/mL, respectively. The ethanol can effectively be recovered from extraction with 86.33-87.33%. After make-up the used solvent by 50% ethanol, the solvent density was found at 0.940 g/cm3 closely to the initial solvent for extracting. The extract yield and active ingredient content by using the used solvent were almost as same as the using of initial solvent. These will effect to low cost and economically performing for rice extraction by ethanol in industrial scale. The results of this study can provide new opportunities to promote Sangyod rice growers and value added to the rice product in the form of face serum formulated with antioxidants. | - |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ | en_US |
dc.subject | ผลิตภัณฑ์ข้าว | en_US |
dc.subject | เวชภัณฑ์ | en_US |
dc.subject | ผลิตภัณฑ์ทางการแพทย์ | en_US |
dc.subject | ข้าว พันธุ์สังข์หยด | en_US |
dc.title | การสกัดสารสำคัญจากข้าวสังข์หยดงอกโดยวิธีสกัดด้วยตัวทำละลาย | en_US |
dc.title.alternative | Solvent Extraction of Active Ingredients from Germinated Sangyod Rice | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.contributor.department | Faculty of Engineering Chemical Engineering | - |
dc.contributor.department | คณะวิศวกรรมศาสตร์ ภาควิชาวิศวกรรมเคมี | - |
dc.description.abstract-th | ข้าวสังข์หยดเป็นข้าวพื้นเมืองที่มีคุณค่าทางโภชนาการสูง ปัจจุบันความนิยมในการ ปลูกข้าวสังข์หยดลดลงเนื่องจากราคาขายและผลผลิตเฉลี่ยต่อไร่น้อยเมื่อเปรียบเทียบกับราคาและ ผลผลิตของข้าวชนิดอื่น ๆ งานวิจัยนี้จึงมีวัตถุประสงค์เพื่อผลิตข้าวสังข์หยดงอกโดยกระบวนการงอก และการสกัดสารสกัดจากข้าวด้วยตัวทําละลาย โดยในกระบวนการสกัดได้ทําการศึกษาการใช้ตัว ทําละลายชนิดเอทานอลที่ความเข้มข้นร้อยละ 0, 50 และ 95 เวลาที่ใช้ในการสกัด 0.5, 1, 2 และ 4 ชั่วโมง อัตราส่วนข้าวต่อตัวทําละลาย 1:10, 1:15, 1:20 และ 1:25 (g/mL) ขนาดของข้าวบด 40 และ 70 mesh และการน้าตัวทําละลายกลับมาใช้ใหม่ จากผลการทดลองพบว่าสารสกัดจากข้าวสังข์ หยดงอกมีปริมาณสารสําคัญและฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระที่สูงกว่าข้าวสังข์หยดและข้าวไรซ์เบอรี่ที่ไม่ผ่าน กระบวนการงอก โดยกระบวนการสกัดข้าวสังข์หยดงอกขนาด 40 mesh ด้วยเอทานอลเข้มข้นร้อย ละ 50 ที่เวลาสกัด 0.5 ชั่วโมง อัตราส่วนข้าวต่อตัวทําละลาย 1:15 (g/mL) เป็นสภาวะที่เหมาะสม และมีความคุ้มค่าต่อกระบวนการสกัดที่สุด เนื่องจากเอทานอลเข้มข้นร้อยละ 50 เป็นตัวทําละลายที่ สามารถละลายสารสําคัญจากข้าวได้ดี ให้ปริมาณผลได้ (yield) ของสารสกัดร้อยละ 6.56 มีปริมาณ สารฟีนอลิก ฟลาโวนอยด์ กาบา และฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระสูงสุดเท่ากับ 1,627.00 + 53.08 mg GAE/100 g rice, 559.50 ± 17.06 mg QE/100 g rice, 9.97 ± 0.17 mg GABA/100 g rice และ 0.16 + 0.01 mg/mL ตามลําดับ อีกทั้งสามารถนําเอทานอลกลับมาใช้ใหม่ได้ร้อยละ 86.33-87.33 หลังการปรับปริมาตรตัวท้าละลายใหม่ (make-up) ด้วยเอทานอลเข้มข้นร้อยละ 50 ให้เท่ากับ ปริมาตรตัวทําละลายตั้งต้น ทําให้ตัวทําละลายที่ได้มีความหนาแน่นเท่ากับ 0.940 g/cm ซึ่งใกล้เคียง กับตัวทําละลายตั้งต้นที่ใช้สกัดในครั้งแรก โดยให้ร้อยละผลได้และปริมาณสารสําคัญของสารสกัดจาก การใช้ตัวทําละลายที่ใกล้เคียงกับการสกัดด้วยตัวทําละลายตั้งต้น ทําให้การผลิตสารสกัดข้าวโดย การสกัดด้วยตัวทําละลายเอทานอลมีต้นทุนต่ําและมีความคุ้มค่าทางเศรษฐศาสตร์ในการผลิตในระดับ อุตสาหกรรม ผลการศึกษาครั้งนี้สามารถเพิ่มมูลค่าให้ข้าวสังข์หยดและสร้างรายได้ให้แก่เกษตรกรผู้ ปลูกข้าว โดยการนําสารสกัดไปพัฒนาเป็นส่วนประกอบในผลิตภัณฑ์เซรั่มที่มีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระได้ เป็นอย่างดี | - |
Appears in Collections: | 230 Thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
426581.pdf | 3.52 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in PSU Knowledge Bank are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.