Please use this identifier to cite or link to this item: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12607
Title: ความต้องการวิธีการส่งเสริมการผลิตพริกของเกษตรกรในอำเภอระโนด จังหวัดสงขลา
Other Titles: Needs of Extension Method for Chilli Production of Farmers in Ranot District, Songkhla Province
Authors: อภิญญา รัตนไชย
อรัญญา ชื่นจิต
Faculty of Natural Resources (Agricultural Development)
คณะทรัพยากรธรรมชาติ ภาควิชาพัฒนาการเกษตร
Keywords: พริก การผลิต ระโนด (สงขลา)
Issue Date: 2019
Publisher: มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์
Abstract: The main study aimed to investigate farmer's needs of an extension methods for chili production and the relationship between personal characteristics, socio-economic conditions, chili production, the extension methods of chili production and farmer's needs of extension methods for chili production in Ranot District, Songkhla Province. The population of the study was 757 chili farmers in Ranot District, Songkhla Province. The sample size was 262 households. Data were collected by using the structured interview. Data analyzed by using mean, standard deviation and test the relationship using Pearson's Product Moment Correlation. It was found that the average age of farmers was 47.74 years old, experienced in chili production average 4.73 years, chili production area average 2.70 rai, an average household income was 114,048.09 baht per year, income from chili production average 51,583.97 baht per year. The chili production found that the farmers grow the highest number of the Big chili in 82.80 percent, the age of the seedlings average 55.71 days, labor for chili production averaged 21.71 persons and the most labors hired labor in harvesting average 17.64 persons. The average production cost of chilli is 61,261.45 baht per rai, the yield average 932.11 kilograms per time of harvest. In 2018, the price of yield was 32.47 baht per kilogram. The problem of chili production of farmers at a high level is selling products (average 2.48) production costs (average 2.21) and lack of academic knowledge (average 1.73). Most farmers have never received the extension of chili production. The source of knowledge of chili production came from the own experiences (average 1.92). Farmer's needs of an extension methods for chili production in groups such as training and transferred through community leaders or agricultural group leaders rather than other methods (average 2.43). The correlation analysis of variables found that the average income in the household was positively correlated with the needs of the extension methods for chili production of farmers at the statistical significance level of 0.05. Therefore, the extension method in chili production for farmers that should be the group method such as training, meetings and transfer through the leader of community or agricultural group.
Abstract(Thai): การศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์หลักเพื่อศึกษา ความต้องการวิธีการส่งเสริมการผลิต พริกของเกษตรกร และความสัมพันธ์ระหว่างลักษณะพื้นฐานส่วนบุคคล สภาพสังคม เศรษฐกิจ สภาพ การผลิตพริก รวมถึงการได้รับการส่งเสริมการผลิตพริกกับความต้องการวิธีการส่งเสริมการผลิตพริก ของเกษตรกรในอําเภอระโนด จังหวัดสงขลา ประชากรในการศึกษา คือ เกษตรกรผู้ผลิตพริกใน อําเภอระโนด จังหวัดสงขลา จํานวน 757 ครัวเรือน ซึ่งคํานวณขนาดกลุ่มตัวอย่าง ได้จํานวน 262 ครัวเรือน เก็บรวบรวมข้อมูลโดยใช้แบบสัมภาษณ์ วิเคราะห์ข้อมูลโดยใช้ ค่าเฉลี่ย ส่วนเบี่ยงเบน มาตรฐาน และทดสอบความสัมพันธ์โดยใช้ Pearson's Product Moment Correlation พบว่า เกษตรกรมีอายุเฉลี่ย 47.74 ปี ประสบการณ์ผลิตพริกเฉลี่ย 4.73 ปี พื้นที่ผลิตพริกเฉลี่ย 2.70 ไร่ รายได้เฉลี่ยในครัวเรือน 114,048.09 บาทต่อปี รายได้จากการผลิตพริกเฉลี่ย 51,583.97 บาทต่อปี หนี้สินทั้งหมดในครัวเรือนเฉลี่ย 76,145.04 บาท เกษตรกรปลูกพริกขี้หนูผลใหญ่มากที่สุด ร้อยละ 82.8 อายุของต้นกล้าก่อนย้ายปลูกในแปลงเฉลี่ย 55.71 วัน แรงงานในการผลิตพริกเฉลี่ย 21.71 คน ส่วนใหญ่เป็นแรงงานจ้างเก็บเกี่ยวผลผลิตเฉลี่ย 17.64 คน ต้นทุนการผลิตพริกเฉลี่ย 61,261.45 บาท ต่อไร่ ผลผลิตพริกเฉลี่ย 932.11 กิโลกรัมต่อครั้ง ในปี 2561 ราคาผลผลิตพริกเฉลี่ย 32.47 บาทต่อ กิโลกรัม ปัญหาการผลิตพริกของเกษตรกรที่อยู่ในระดับมากคือ การจําหน่ายผลผลิต (ค่าเฉลี่ย 2.48) ต้นทุนในการผลิต (ค่าเฉลี่ย 2.21) และขาดความรู้ทางด้านวิชาการ (ค่าเฉลี่ย 1.73) เกษตรกรส่วน ใหญ่ไม่เคยได้รับวิธีการส่งเสริมการผลิตพริก แหล่งความรู้ในการผลิตพริก ส่วนใหญ่มาจาก ประสบการณ์ของตนเองมากที่สุด (ค่าเฉลี่ย 1.92) เกษตรกรมีความต้องการวิธีการส่งเสริมการผลิต พริกแบบกลุ่มได้แก่ การฝึกอบรมและการถ่ายทอดผ่านผู้นําชุมชนหรือผู้นํากลุ่มทางการเกษตร มากกว่าวิธีอื่น (ค่าเฉลี่ย 2.43) การวิเคราะห์ความสัมพันธ์ของตัวแปร พบว่า รายได้เฉลี่ยในครัวเรือน มีความสัมพันธ์ทางบวกกับความต้องการวิธีการส่งเสริมการผลิตพริกของเกษตรกร ที่ระดับนัยสําคัญ ทางสถิติ 0.05 ข้อเสนอแนะจากการวิจัยคือ ในการส่งเสริมการผลิตพริกแก่เกษตรกรควรเลือกใช้ วิธีการส่งเสริมแบบกลุ่ม ซึ่งที่ตรงกับความต้องการของเกษตรกร เช่น การฝึกอบรม การประชุมกลุ่ม รวมทั้งการถ่ายทอดผ่านผู้นําชุมชนหรือผู้นํากลุ่มทางการเกษตร
Description: วิทยานิพนธ์ (วท.ม. (พัฒนาการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์, 2562
URI: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12607
Appears in Collections:520 Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
437570.pdf3.21 MBAdobe PDFView/Open


Items in PSU Knowledge Bank are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.