Please use this identifier to cite or link to this item: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12467
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorกันตพร ยอดไชย-
dc.contributor.authorผาณิกา ทองสง-
dc.date.accessioned2019-12-13T08:20:25Z-
dc.date.available2019-12-13T08:20:25Z-
dc.date.issued2561-
dc.identifier.urihttp://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12467-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (พย.ม. (การพยาบาลผู้ใหญ่))--มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์, 2561en_US
dc.description.abstractThis quasi-experimental research study aimed to investigate the effects of the nutritional promoting program on nutritional behaviors and nutritional status among elders with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) and malnutrition. The samples of this research were 57 elders with COPD at Plaipraya Hospital. The control-group comprised 29 participants and the experimental group 28. The Data was collected from January to April 2018. The control group received the usual care while those in the experimental group received the nutritional promoting program with the cooperation of the patients' relatives. The instruments were (1) nutritional promoting program, (2) food diary, (3) health record, (4) the manual of nutritional status promotion and (5) CDs. The research instrument for data collection consisted of (1) nutritional food diary on the Body Mass Index and (2) the questionnaire of nutritional behaviors. The instruments were validated by five experts. The reliability of the nutritional behaviors assessment questionnaire was .80 as tested by Cronbach's alpha coefficient. Demographic data and nutritional status were analyzed by using descriptive statistics and Chi-square, and the mean scores of nutritional behaviors and nutritional status were compared by using paired sample t-test and Independent Sample t-test. The study results are as follows: 1. The mean score of nutritional behaviors and nutritional status in the experimental group after receiving the nutritional promoting program were statistically significantly higher than before receiving the nutritional promoting program (t = 25.01, p < .001 and 1=5.19, p < .001, respectively). 2. The mean score of nutritional behaviors in the experimental group after receiving the nutritional promoting program were statistically significantly higher than that of the control group (t = 17.77, p<.001). 3. Nutritional status in the experimental group after receiving the nutritional promoting program were not statistically significantly different from that of the control group (t = 1.94, p > .05). The results of this research indicated that this nutritional promoting program supported the elders to change their nutritional behaviors. Family caregivers were the key persons that could promote the elders with chronic obstructive pulmonary disease and malnutrition to continuously perform self-care.-
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์en_US
dc.subjectการพยาบาลผู้สูงอายุen_US
dc.subjectผู้สูงอายุ โภชนาการen_US
dc.titleผลของโปรแกรมส่งเสริมภาวะโภชนาการต่อพฤติกรรมสุขภาพด้านโภชนาการและภาวะโภชนาการในผู้สูงอายุโรคปอดอุดกั้นเรื้อรังทีมีภาวะขาดสารอาหารen_US
dc.title.alternativeEffects of the Nutritional Promoting Program on Nutritional Behaviors and Nutritional Status Among Elders With Chronic Obstructive Pulmonary Disease and Malnutritionen_US
dc.typeThesisen_US
dc.contributor.departmentFaculty of Nursing (Medical Nursing)-
dc.contributor.departmentคณะพยาบาลศาสตร์ ภาควิชาการพยาบาลอายุรศาสตร์-
dc.description.abstract-thการศึกษาครั้งนี้เป็นการวิจัยกึ่งทดลอง มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของการใช้ โปรแกรมส่งเสริมภาวะโภชนาการต่อพฤติกรรมสุขภาพด้านโภชนาการและภาวะโภชนาการใน ผู้สูงอายุโรคปอดอุดกั้นเรื้อรังที่มีภาวะขาดสารอาหาร ที่รับการรักษาที่คลินิกโรคปอดอุดกั้นเรื้อรัง โรงพยาบาลปลายพระยา จํานวน 57 ราย เป็นกลุ่มควบคุม 29 ราย และกลุ่มทดลอง 28 ราย เก็บข้อมูล ระหว่าง เดือนมกราคม ถึง เดือนเมษายน 2561 โดยกลุ่มควบคุมได้รับการพยาบาลตามปกติ ส่วนกลุ่ม ทดลองได้รับโปรแกรมส่งเสริมภาวะโภชนาการที่ให้ญาติ/ผู้ดูแลมีส่วนร่วม เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัย คือ (1) โปรแกรมส่งเสริมภาวะโภชนาการ (2) แบบบันทึกการได้รับอาหาร (3) แบบบันทึกข้อมูล สุขภาพ (4) คู่มือการส่งเสริมภาวะโภชนาการ และ (5) สื่อวีดีทัศน์ สําหรับเครื่องมือที่ใช้ในการเก็บ รวบรวมข้อมูลคือ (1) แบบบันทึกข้อมูลภาวะโภชนาการ โดยวัดดัชนีมวลกาย และ (2) แบบสอบถาม พฤติกรรมสุขภาพด้านโภชนาการ และเครื่องมือผ่านการตรวจสอบความตรงตามเนื้อหาโดย ผู้ทรงคุณวุฒิ 5 ท่าน ตรวจสอบความเที่ยงของแบบสอบถามพฤติกรรมสุขภาพด้านโภชนาการ วิเคราะห์ค่าสัมประสิทธิ์แอลฟาของครอนบาคได้ 80 วิเคราะห์ข้อมูลส่วนบุคคล และข้อมูลสุขภาพ ด้วยสถิติเชิงพรรณนา และสถิติไคสแควร์ เปรียบเทียบค่าเฉลี่ยคะแนนพฤติกรรม และภาวะโภชนาการ ภายในกลุ่มโดยใช้สถิติทีคู่ และระหว่างกลุ่มใช้สถิติทีอิสระ ผลการศึกษา พบว่า 1. คะแนนเฉลี่ยพฤติกรรมสุขภาพด้านโภชนาการและภาวะโภชนาการในกลุ่ม ทดลองหลังเข้าร่วมโปรแกรมส่งเสริมภาวะโภชนาการ สูงกว่า ก่อนเข้าร่วมโปรแกรมอย่างมีนัยสําคัญ ทางสถิติ (t = 25.01, p < .001 และ 1 = 5.19, p < .001 ตามลําดับ) 2. คะแนนเฉลี่ยพฤติกรรมสุขภาพด้านโภชนาการในกลุ่มทดลองหลังเข้าร่วมโปรแกรม ส่งเสริมภาวะโภชนาการ สูงกว่า กลุ่มควบคุมอย่างมีนัยสําคัญทางสถิติ (= 17.77, p < .001) 3. ภาวะโภชนาการในกลุ่มทดลองหลังเข้าร่วมโปรแกรมส่งเสริมภาวะโภชนาการ กับกลุ่มควบคุม ไม่มีความแตกต่างกัน อย่างไม่มีนัยสําคัญทางสถิติ (t = 1.94, p > .05) ผลการวิจัยครั้งนี้แสดงให้เห็นว่าโปรแกรมส่งเสริมภาวะโภชนาการช่วยสนับสนุน ให้ผู้สูงอายุโรคปอดอุดกั้นเรื้อรังเปลี่ยนแปลงพฤติกรรมสุขภาพด้านโภชนาการ โดยญาติ/ผู้ดูแลเป็น บุคคลที่สําคัญที่ช่วยส่งเสริมให้ผู้สูงอายุโรคปอดอุดกั้นรื้อรังสามารถดูแลตนเองได้อย่างต่อเนื่อง-
Appears in Collections:646 Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
426821.pdf3.28 MBAdobe PDFView/Open


Items in PSU Knowledge Bank are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.