Please use this identifier to cite or link to this item: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12286
Title: Strategy Implementation to Maintain service Quality in Chain and Non-Chain Hotels and Resorts in Phuket
Other Titles: การประยุกต์ใช้กลยุทธ์เพื่อสนับสนุนคุณภาพการบริการในโรงแรมและรีสอร์ทประเภทที่มีเครือข่าย และไม่มีเครือข่ายในจังหวัดภูเก็ต
Authors: Prateep Wetprasit
Supphakan Wattanasantikul
Faculty of Hospitality and Tourism (Hospitality and Tourism Management)
คณะการบริการและการท่องเที่ยว สาขาวิชาการจัดการการบริการและการท่องเที่ยว
Keywords: Hotels Quality control Thailand Phuket (Province);Hotel management Thailand Phuket (Province)
Issue Date: 2018
Publisher: Prince of Songkla University
Abstract: This study aims to identify the service quality differences in chain and non chain hotels and resorts in Phuket as well as to compare strategies implement to service quality in chain and non chain hotels and resorts in Phuket. Qualitative method has been applied to the study via in-depth interviews. 20 managers and supervisors, who work in operation departments, were the informants. The interviews were conducted from November 2017 to May 2018 by using purposive sampling methods. The results indicated that service quality dimensions were concerned as important by chain and non-chain hotels and resorts in Phuket in term of service quality. However, chain hotels and resorts in Phuket referred "Reliability" dimension as "Standard Operating Procedure" (SOP), which to complete the SOP was a must. While non-chain hotels and resorts in Phuket explained that the SOP was a guideline, which could be adjusted depending on customers' conditions. In addition, the results revealed that chain and non-chain hotels and resorts in Phuket used common strategies implemented to maintain service quality, which included quality strategy, hotel operational strategy, competitive strategy, employee strategy and training strategy. In contrast, there were two more strategies, which were used particularly in chain hotels and resorts in Phuket including global strategies and green strategy. The results of this research are beneficial as a guiding tool for the current and future chain and non-chain hotels and resorts to develop and maintain service quality.
Abstract(Thai): วิทยานิพนธ์เล่มนี้จัดทําขึ้นเพื่อค้นคว้าข้อบ่งชี้ถึงความแตกต่างของคุณภาพการ บริการในโรงแรมและรีสอร์ทที่มีเครือข่าย และ ไม่มีเครือข่ายในจังหวัดภูเก็ต รวมไปถึงเพื่อ เปรียบเทียบกลยุทธ์ที่ประยุกต์ใช้เพื่อสนับสนุนคุณภาพการบริการในโรงแรมและรีสอร์ทประเภทที่ มีเครือข่าย และไม่มีเครือข่ายในจังหวัดภูเก็ต งานวิจัยฉบับนี้ใช้กระบวนการเก็บข้อมูลเชิงคุณภาพ เป็นเครื่องมือในการค้นคว้าหาคําตอบ จากการสัมภาษณ์ผู้จัดการ และหัวหน้างานในแผนก ดําเนินการให้บริการโดยตรงแก่ลูกค้าในโรงแรมและรีสอร์ทที่มีเครือข่าย และไม่มีเครือข่าย ตั้งแต่ ช่วงเดือน พฤศจิกายน 2560 ถึง พฤษภาคม 2561 ใช้การเลือกสุ่มกลุ่มตัวอย่างแบบเจาะจงโดยผู้ให้ ข้อมูลทั้งหมดจํานวนทั้งสิ้น 20 ท่าน ผลจากการวิจัยชี้ให้เห็นว่ามิติทั้ง 5 ของคุณภาพการบริการ (Service Quality Dimensions) มีความสําคัญในโรงแรมและรีสอร์ทที่มีเครือข่าย และไม่มีเครือข่ายในจังหวัดภูเก็ต แต่ยังมีความแตกต่างในมิติของ “ความเชื่อถือ” (Reliability) ซึ่งโรงแรมและรีสอร์ทที่มีเครือข่ายอ้าง ถึง “มาตรฐานการปฏิบัติงาน” (SOP) ว่าเป็นสิ่งจําเป็นในการกระทําให้สําเร็จตามมาตรฐานการ ปฏิบัติงานที่ได้วางไว้ ในขณะที่โรงแรมและรีสอร์ทที่ไม่มีเครือข่ายอ้างถึง “มาตรฐานการ ปฏิบัติงาน” (SOP) ว่าเป็นเพียงแนวทางที่สามารถปรับเปลี่ยนได้ซึ่งขึ้นอยู่กับข้อจํากัดของลูกค้า นอกจากนี้ผลจากการวิจัยยังเผยให้เห็นถึงกลยุทธ์ที่โรงแรมและรีสอร์ทที่มี เครือข่าย และไม่มีเครือข่ายในจังหวัดภูเก็ตใช้ร่วมกันในการประยุกต์เพื่อสนับสนุนคุณภาพการ บริการ ได้แก่ กลยุทธ์คุณภาพ กลยุทธ์การดําเนินงานโรงแรม กลยุทธ์คู่แข่ง กลยุทธ์พนักงาน และ กลยุทธ์การฝึกอบรม ในทางตรงกันข้ามโรงแรมและรีสอร์ทที่มีเครือข่ายยังได้ใช้อีก 2 กลยุทธ์ ซึ่ง มากกว่ากลยุทธ์ที่ถูกใช้ในโรงแรมและรีสอร์ทที่ไม่มีเครือข่าย คือ กลยุทธ์ระดับโลก และ กลยุทธ์ เชิงอนุรักษ์ธรรมชาติ วิทยานิพนธ์ฉบับนี้เป็นประโยชน์อย่างยิ่งในการเป็นแนวทางเพื่อพัฒนา และ บํารุงรักษาคุณภาพการบริการในธุรกิจการบริการ ต่อโรงแรมและรีสอร์ทที่มีอยู่แล้ว และที่จะมีใน อนาคต อีกทั้งสามารถนําผลการค้นคว้าจากวิจัยเล่มนี้ไปใช้เป็นข้อมูลเบื้องต้นประกอบงานวิจัย เล่มอื่นๆต่อไป
Description: Thesis (M.B.A., Hospitality and Tourism Management (International Program))--Prince of Songkla University, 2018
URI: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12286
Appears in Collections:816 Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
426679.pdf1.35 MBAdobe PDFView/Open


Items in PSU Knowledge Bank are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.