Please use this identifier to cite or link to this item: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12256
Title: Biologiical Activities of Cream Containing Curcuma mangga Extract
Other Titles: ฤทธิ์ทางชีวภาพของครีมที่มีส่วนผสมของสารสกัดขมิ้นขาว
Authors: Supinya Tewtrakul
Suthasinee Srirod
Faculty of Pharmaceutical Sciences (Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany)
คณะเภสัชศาสตร์ ภาควิชาเภสัชเวทและเภสัชพฤกษศาสตร์
Keywords: Turmeric Therapeutic use;Herbal cosmetics
Issue Date: 2018
Abstract: Curcuma mangga Valeton & Van Zijp (Zingiberaceae family) is an annual plant. The rhizomes of this plant are traditionally used for the treatment skin diseases, womb healing and elixir. Pure compounds from C. mangga are diterpenes and curcuminoids which have anti-inflammatory property. In this study, the cream formulation was prepared by using the most stable cream base (formula 2) selected from the 3 preparations of cream base. The most stable cream base was chosen to mix with 2-10% w/w of C. mangga extract. After that, the physical and chemical properties of formulation were investigated as well as evaluated biological activities (anti-oxidant, anti-inflammatory and wound healing effects). The results showed that cream containing C. mangga showed good consistency, homogeneity, pH range of acid value (5-6) and stable after heating-cooling test. For antioxidant activity, cream containing C. mangga exhibited mild inhibition of DPPH radical scavenging (IC50 value >100.0 μg/ml) and cream containing C. mangga protected intracellular free radical from measuring with H2O2-induced oxidative stress. The effect of cream containing C. mangga were examined on LPS-responses in murine macrophages RAW 264.7 cell line. Cream containing 10% w/w C. mangga before and after heating-cooling test (IC50 and 37.9 μg/ml) inhibited inflammation better than cream containing 5% (IC50 = 42.9 and 44.7 μg/ml) and 2% C. mangga (IC50 = 49.1 and 49.6 μg/ml), respectively. In addition, the anti-inflammatory effect of this formulation was better than the positive control (diclofenac gel) with IC50 value of 54.3 μg/ml. The result of wound healing found that cream containing C. mangga before and after heating-cooling test at 1 and 3 μg/ml increased HDF cells proliferation by MTT assay (102.2-110.0%) more than other concentrations (10, 30 μg/ml) while cream containing 5% w/w C. mangga extract before and after heating-cooling test at 3 μg/ml enhanced the cells movement at 36 h (% cell migration = 80.1 and 75.2) followed by 2% (% cell migration = 78.7 and 73.5) and 10% w/w (% cell migration = 76.4 and 72.8). Consequently, cream containing C. mangga extract could reduce inflammation and increased cell viability and recovered the wound. = 34.1
Abstract(Thai): ขมิ้นขาว (Curcuma mangga Valeton & Van Zijp) เป็นพืชล้มลุกอยู่ในวงศ์ Zingiberaceae การแพทย์พื้นบ้านใช้เหง้าขมิ้นขาวในการรักษาโรคผิวหนัง ช่วยกระชับมดลูกและ ใช้เป็นยาอายุวัฒนะ สารบริสุทธิ์ในขมิ้นขาว ได้แก่ diterpenes และ curcuminoids ซึ่งสารดังกล่าวมี รายงานเกี่ยวกับฤทธิ์ลดการอักเสบ การศึกษา การเตรียมตํารับครีมที่มีส่วนผสมของสารสกัดขมิ้น ขาวและศึกษาฤทธิ์ทางชีวภาพของตํารับครีม โดยเลือกครีมเบส (สูตรที่ 2) ที่มีความคงตัวจาก ครีมเบสทั้ง 3 สูตร มาเตรียมเป็นตํารับครีมที่มีส่วนผสมของสารสกัดขมิ้นขาว 2-10% w/w จากนั้นทําการทดสอบคุณสมบัติทางกายภาพ ความคงตัวทางเคมี และฤทธิ์ทางชีวภาพของตํารับ ครีมประกอบด้วย ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ ต้านการอักเสบ และสมานแผลในเซลล์เพาะเลี้ยง จาก การศึกษาพบว่า ครีมที่มีส่วนผสมของสารสกัดขมิ้นขาวเป็นเนื้อเดียวกัน มีความเป็นกรดเล็กน้อย (pH 5-6) และมีความคงตัวหลังเก็บที่อุณหภูมิสูงสลับต่ํา การทดสอบฤทธิ์ทางชีวภาพพบว่า ครีม ที่มีส่วนผสมของสารสกัดขมิ้นขาวมีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระเล็กน้อย (IC50 100.0 ไมโครกรัม/ มิลลิลิตร) เมื่อทดสอบด้วยวิธี DPPH และ H, 0, -induced oxidative stress ส่วนการทดสอบฤทธิ์ ต้านการอักเสบ โดยทดสอบในเซลล์เพาะเลี้ยงแมคโครฟาจ (RAW264.7) ที่ถูกกระตุ้นด้วย LPS พบว่าครีมผสมสารสกัดขมิ้นขาว 10% w/w ก่อนและหลังสภาวะเร่ง (IC50 = 34.1 และ 37.9 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร) ต้านการอักเสบได้ดีที่สุด ถัดมาคือ ครีมผสมของสารสกัดขมิ้นขาว 5% (IC50 = 42.9 และ 44.7 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร) และ 2% ก่อนและหลังสภาวะเร่ง (IC50 = 49.1 และ 49.6 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร) ตามลําดับ และครีมดังกล่าวมีฤทธิ์ต้านการอักเสบที่ดีกว่า diclofenac gel (IC50 = 54.3 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร) ครีมที่มีส่วนผสมของสารสกัดขมิ้นขาวที่ ความเข้มข้น 1 และ 3 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร ช่วยกระตุ้นการเจริญเติบโตของเซลล์เพาะเลี้ยง HDF cells (102.2-110.0%) ได้ดีกว่าที่ความเข้มข้น 10 และ 30 ไมโครกรัม/มิลลิลิตรเมื่อ ทดสอบโดยใช้วิธี MTT assay นอกกจากนี้ครีมที่มีส่วนผสมของสารสกัดขมิ้นขาว 5% (ความ เข้มข้น 3 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร) ก่อนและหลังทดสอบสภาวะเร่ง ช่วยสมานแผลได้ดีที่ 36 ชั่วโมง (% การเคลื่อนที่เซลล์ = 80.1 and 75.2) ถัดมาคือ ครีมที่มีส่วนผสมของสารสกัดขมิ้นขาว 2% (% การเคลื่อนที่เซลล์ = 78.7 and 73.5) และ 10% (% การเคลื่อนที่เซลล์ = 76.4 and 72.8) จากการศึกษาเห็นได้ว่าตํารับครีมที่กล่าวมาน่าจะช่วยลดการอักเสบและกระตุ้นการเจริญเติบโต ของเซลล์และช่วยสมานแผลได้
Description: Thesis (M.Pharm., Pharmatical Science)--Prince of Songkla University, 2018
URI: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/12256
Appears in Collections:570 Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
432978.pdf3.17 MBAdobe PDFView/Open


Items in PSU Knowledge Bank are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.