Please use this identifier to cite or link to this item: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/11706
Title: การปรับตัวลักษณะสรีรวิทยาและการเจริญเติบโตของต้นกาแฟโรบัสต้าภายใต้สวนยางพารา
Other Titles: aadaptation Physiological Characteristics and Growth of Robusta Coffee under Rubber Plantation
Authors: ระวี เจียรวิภา
พงศกร สุธีกาญจโนทัย
Faculty of Natural Resources (Plant Science)
คณะทรัพยากรธรรมชาติ ภาควิชาพืชศาสตร์
Keywords: กาแฟโรบัสต้า การปลูก;กาแฟโรบัสต้า การเจริญเติบโต
Issue Date: 2017
Publisher: มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์
Abstract: Coffee tree can be grown under shaded condition in a mixed cropping system. To evaluate the adaptation of robusta coffee leaf structural traits from the effects of full sunlight and shaded conditions. Also, the association of rubber tree with robusta coffee sapling was investigated to evaluate the effects of the limitation of leaf traits on the vegetative development. The experiment was carried out on the rubber plantation of rubber-based small holders, located at Satun province, in the South of Thailand. There was conducted under three different plots: sole robusta coffee (T1), rubber-robusta coffee intercropping (8-year-old rubber plantation) (T2) and rubber-robusta coffee intercropping (16-year-old rubber plantation) (T3). Also, the effects of chemical and organic fertilizer applications were investigated on coffee seedlings in one rubber plantation. Experiment was conducted with three treatments of 100% standard chemical fertilizer (15-15-15) (T1), 75% standard chemical fertilizer and 50% manure (T2), and 50% standard chemical fertilizer and 50% manure (T3). Results found that the effect of shading on coffee growth was significant in the rainy season, it tended to have a larger growth (height and canopy width) than in summer. Only in the rainy season, shade grown saplings had significantly greater LA (leaf area), leaf fresh weight, leaf dry weight and leaf nitrogen concentration (N) than the full-sun saplings. However, full-sun leaves generally had higher leaf chlorophyll content (Chltotal/LA) and leaf carotenoid content (Car/LA) than shaded leaves which appeared to be significantly affected. Under the rubber plantation, mean percentage of light penetration did not exceed 60% at any point measured beneath the rubber trees, while it was always 100% in full sunlight condition. The soil moisture content rose from the soil (20 cm soil depth) inside the rubber tree plantation. Coffee plants grown under the full sunlight had higher values of height, canopy width, stem diameter and no. of leaves than coffee plants under shaded conditions. Robusta coffee leaves under direct sunlight were also significantly higher in leaf nitrogen content and nitrogen content/leaf area than those under shaded conditions. For the root system, there were significant differences of fine root length in the 20 and 40 cm layers which the highest densities found in coffee plants under direct sun light. However, no significant differences of root diameter were found. In addition, the significantly higher tree height (105.57 cm) was obtained using standard chemical fertilizer than with other manure applications, but there was no effect on canopy width, stem diameter and number of leaves in the Robusta coffee seedlings. Root length at 20 cm and 40 cm soil depths was significantly different according to the level of chemical fertilizer. New leaf flushing at 51.43% showed the highest increase for 75% chemical fertilizer and 50% manure. Chemical and organic fertilizer had no adverse effect on leaf characteristics of Robusta coffee seedlings (leaf area, leaf dry weight, chlorophyll contents and TNC). Leaf nitrogen content and nitrogen content/leaf area (Na) were significantly higher for the 75% chemical fertilizer and 50% manure seedlings. This study indicated that growth potential of coffee saplings was strongly limited by combination of shaded and root competition conditions under rubber plantation. Also, an adequate supply of chemical and organic fertilizers could promote rapid growth development of Robusta coffee saplings grown under shaded condition. Further studies on shaded Robusta coffee are required to focus on light transmission and root distribution for the vegetative development and production of coffee trees, as an intercropping system in immature and mature rubber plantations.
Abstract(Thai): ต้นกาแฟสามารถเจริญเติบโตได้ดีในระบบการปลูกพืชร่วม จึงประเมินลักษณะทาง สัณฐานและสรีรวิทยาของใบภายใต้สภาพกลางแจ้ง (Full sunlight) และพรางแสง (Shade) รวมทั้ง เปรียบเทียบสรีรวิทยาของใบกาแฟโรบัสต้าต่อพัฒนาการและการเจริญเติบโตของต้นกาแฟในสวน ยางพาราบริเวณจังหวัดสตูล ทางภาคใต้ของประเทศไทย โดยปลูกกาแฟโรบัสต้าในสภาพกลางแจ้ง (T1) กาแฟโรบัสต้าในสวนยางพาราอายุ 8 ปี (T3) และกาแฟโรบัสต้าในสวนยางพาราอายุ 16 ปี (T3) ขณะเดียวกัน ศึกษาการให้ปุ๋ยเคมีและปุ๋ยอินทรีย์แก่ต้นกาแฟโรบัสต้าที่ปลูกร่วมยางพารา แบ่งเป็น 3 ทรีตเมนต์ คือ ปุ๋ยเคมี (15-15-15) (100%) (T1) ปุ๋ยเคมี (15-15-15) (75%) ร่วมกับปุ๋ยอินทรีย์ (50%) (T2) และปุ๋ยเคมี (15-15-15) (50%) ร่วมกับปุ๋ยอินทรีย์ (50%) (T3) ผลการศึกษา พบว่า ในช่วงฤดูฝนทําให้ต้นกาแฟในสภาพพรางแสงมีความสูงต้น และความกว้างทรงพุ่มมากกว่าในช่วงฤดู ร้อน รวมถึงลักษณะสัณฐานวิทยาและสรีรวิทยาของใบ ซึ่งในช่วงฤดูฝนการพรางแสงทําให้มีพื้นที่ใบ น้ําหนักสดและแห้งใบ และไนโตรเจนในใบสูงกว่าอย่างมีนัยสําคัญ อย่างไรก็ตาม การพรางแสงทําให้ ปริมาณคลอโรฟิลล์ทั้งหมดต่อพื้นที่ใบ และแคโรทีนอยด์ต่อพื้นที่ใบมีแนวโน้มต่ํากว่าสภาพกลางแจ้ง ขณะที่ สภาพร่มเงาสวนยางพาราทําให้มีการส่งผ่านของแสงไม่เกิน 60% และทําให้มีความชื้นดินที่ ระดับความลึก 20 ซม. สูงขึ้น สําหรับต้นกาแฟโรบัสต้าสภาพกลางแจ้ง พบว่า มีศักยภาพการ เจริญเติบโตทางลําต้นดีกว่าสภาพสวนยางพาราทั้ง 2 อายุ ได้แก่ ความกว้างทรงพุ่ม จํานวนใบ และ ขนาดเส้นผ่านศูนย์กลางลําต้น ขณะเดียวกัน ต้นกาแฟสภาพกลางแจ้งยังมีปริมาณไนโตรเจนในใบ และสัดส่วนของไนโตรเจนต่อพื้นที่ใบแตกต่างทางสถิติอย่างมีนัยสําคัญกับการปลูกร่วมกับยางพารา นอกจากนี้ การปลูกกาแฟโรบัสต้าในสภาพกลางแจ้งยังมีผลให้ความยาวรากสูงขึ้นอย่างมีนัยสําคัญที่ ระดับความลึก 20 และ 40 ซม. เมื่อเปรียบเทียบกับความยาวรากต้นกาแฟในสภาพสวนยางพารา แต่ ไม่มีความแตกต่างกันทางสถิติของขนาดเส้นผ่านศูนย์กลางราก ขณะเดียวกัน ความสูงต้นมีค่าสูงที่สุด (105.57 ซม.) เมื่อมีการให้เฉพาะปุ๋ยเคมี (100%) และแตกต่างทางสถิติกับทรีตเมนต์อื่นๆ แต่ความ กว้างทรงพุ่ม ขนาดลําต้น และจํานวนใบ พบว่า ไม่แตกต่างกันทางสถิติ เช่นเดียวกับความยาวรากที่มี ค่าสูงที่สุด ทั้งที่ระดับความลึก 20 และ 40 ซม. จากผิวดิน ในต้นกาแฟโรบัสต้าที่มีการให้ปุ๋ยเคมี (100%) เพียงอย่างเดียว ส่วนการให้ปุ๋ยเคมี (15-15-15) (75%) ร่วมกับปุ๋ยอินทรีย์ ส่งผลให้มีจํานวน ใบและเปอร์เซ็นต์การแตกใบสูงสุด เท่ากับ 51.43% ส่วนลักษณะสัณฐานและสรีรวิทยาของใบ (พื้นที่ใบ น้ําหนักแห้งใบ ปริมาณคลอโรฟิลล์และคาร์โบไฮเดรตในใบ) พบว่า ไม่มีความแตกต่างทาง สถิติกัน อย่างไรก็ตาม ปริมาณไนโตรเจน และสัดส่วนไนโตรเจนต่อพื้นที่ใบมีค่าสูงที่สุดอย่างมี นัยสําคัญในต้นกาแฟโรบัสต้าที่ให้ปุ๋ยเคมี (75%) ร่วมกับปุ๋ยอินทรีย์ ผลการศึกษานี้ แสดงให้เห็นว่า ต้นกาแฟมีศักยภาพการเจริญเติบโตลดลง เมื่อได้รับปัจจัยจํากัดจากสภาพร่มเงาและการแข่งขันของ รากในสวนยางพารา แต่การให้ปุ๋ยเคมีร่วมกับปุ๋ยอินทรีย์สามารถกระตุ้นการเจริญเติบโตของกาแฟ โรบัสต้าที่ปลูกในสภาพร่มเงาสวนยางพาราได้ ทั้งนี้ ควรมีการศึกษาเพิ่มเติมถึงการส่องผ่านของแสง และการกระจายตัวของรากสําหรับการเจริญเติบโตและการให้ผลผลิตของกาแฟโรบัสต้าร่วมยางพารา ในระยะก่อนและหลังการเปิดกรีดต่อไป
Description: วิทยานิพนธ์ (วท.ม. (พืชศาสตร์))--มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์, 2560
URI: http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/11706
Appears in Collections:510 Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
420089.pdf1.79 MBAdobe PDFView/Open


Items in PSU Knowledge Bank are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.