Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/11667
Title: | ฤทธิ์ต้านเชื้อ Staphylococcus aureus ที่่ก่อโรคอาหารเป็นพิษของสารสกัดจากใบและผลกระทุ (Rhodomyrtus tomentosa) และการประยุกต์ใช้กับน้ำสลัด |
Other Titles: | Effect of Rhodomyrtus tomentosa leaf and fruit extracts on food poisoning Staphylococcus aureus and its application as salad dressing |
Authors: | สุรศักดิ์ ลิ้มสุวรรณ กวินศักดิ์ จัตุฑะศรี Faculty of Thai Traditional Medicine คณะการแพทย์แผนไทย |
Keywords: | อาหารเป็นพิษ;พืชสมุนไพร การใช้รักษา ไทย;พืชเป็นยา;อาหาร พิษวิทยา |
Issue Date: | 2560 |
Publisher: | มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ |
Abstract: | The aim of this study was to evaluate the antibacterial activity of the ethanol, acetone, and water extracts of Rhodomyrtus tomentosa leaf and fruit on Staphylococcus aureus isolated from foods. By disc diffusion method, all extracts demonstrated antibacterial activity against all bacterial strains with the zone of inhibition ranging from 8.5-15 mm. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of the extracts were ranging from 7.8125 - >1000 and 15.625 - >1000 pg/ml, respectively. The result of time-kill study showed that the ethanol extract of leaf produced killing activity at concentration of 8MIC, 4MIC, and 2MIC within 8, 10, and 10 h, respectively. The viable cells were decreased more than 3 log CFU/ml (>99.9%) when compared with the untreated cells at the beginning. Both leaf and fruit ethanol extracts exhibited antioxidant by DPPH assay (ICso 4.6 and 17.99 mg/ml). FRAP assay (FezSO equivalent 2.86 and 2.36 M FezSO/mg sample), total phenolic content assay (1512.43 and 1958.1 mg of gallic acid/mg of extract), and total flavonoid content assay (19.2 and 61.2 mg of catachin/mg of extract). In the sub-chronic toxicity study of leaf and fruit ethanol extracts, there were no significant adverse effects on food consumption, body weight, organ weights, mortality, clinical chemistry, and hematology of rats at 5, 50, and 300 mg/kg body weight. The leaf ethanol extract was incorporated into homemade salad dressing and examined for its sensory properties. The results indicated that the salad dressing contained 12.5 mg/ml of the extract showed the best results by 9-point hedonic scaling with appearance, color, odor, flavor, bitterness, and overall acceptance scales of 7.13, 7.20, 7.07, 7.03, 6.97, and 7.10, respectively. The salad dressings contained the extract were investigated for their anti-S. aureus activity during storage at 4 and 10 °C for 21 days. The result revealed that the salad dressings contained 25 and 50 mg/ml of the extract displayed bactericidal activity within the first day of storage at 4 and 10 °C. Meanwhile, at concentration of 12.5 mg/ml, a reduction in S. aureus were decreased more than 3 log CFU/ml (>99.9%) at day 3 and the bactericidal activity was detected at day 21. |
Abstract(Thai): | งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาฤทธิ์ด้านเชื้อของสารสกัดอะซีโดน เอทานอลและน้ำ จากใบและผลกะทุ (Rhodomyrtus tomentosa) ต่อเชื้อ Staphylococcus aureus ที่แยกได้จากอาหาร (11 สายพันธุ์) และสายพันธุ์มาตรฐาน (2 สายพันธุ์) ทดสอบฤทธิ์การต้านเชื้อด้วยวิธี Disc diffusion พบว่าสารสกัดมีฤทธิ์ยับยั้ง S. aureus ทุกสายพันธุ์ที่ทดสอบ โดยมี Inhibition zone อยู่ในช่วง 8.5-15 mm และมีค่า Minimum inhibitory concentration (MIC) อยู่ในช่วง 7.8125 - >1000 ug/ml และ Minimum bactericidal concentration (MBC) อยู่ในช่วง 15.625 - >1000 ug/ml การศึกษาฤทธิ์ของสารสกัดด้วยวิธี Time-kil study พบว่าสามารถฆ่าเชื้อได้ที่ความเข้มข้น 8MIC, 4MIC และ 2MIC ในเวลา 8, 10 และ 10 ชั่วโมง ตามลำดับ โดยเชื้อลดลงมากกว่า 3 log CFU/ml (ลดลงมากกว่า 99.9%) เมื่อเทียบกับเชื้อกลุ่มที่ไม่ได้รับสารสกัด จากการทดสอบฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระพบว่าสารสกัดเอทานอลจากใบและผลกระทุมีฤทธิ์ด้านอนุมูล อิสระเมื่อทดสอบด้วยวิธีด้วยวิธี DPPH assay (ICso 4.6 และ 17.99 mg/ml), FRAP assay (Fe SO4 equivalent 2.86 ua: 2.36 M Fe,SO,/mg sample), Total phenolic content (1512.43 และ 1958.1 mg of gallic acid/mg of extract) และ Total flavonoid content (19.2และ 61.2 mg of catachin/mg of extract) ตรวจสอบโลหะหนักในสารสกัดเอทานอลใบและผลกระทุ (สารหนู, ตะกั่ว และ ทองแดง) ในสารสกัดจากใบและผลมีทองแดงปนเปื้อนอยู่ 17.57และ 3.44 mg/kg การทดสอบความเป็นพิษของสารสกัดเอทานอลจากใบและผลกระทุในหนู ขาวใหญ่ (Wistar rat) พบว่าสารสกัดไม่มีผลต่อพฤติกรรม น้ำหนักตัว น้ำหนักอวัยวะสัมพัทธ์ค่าโลหิตวิทยา และ ค่าเคมีคลินิกของสัตว์ทดลอง การนำสารสกัดเอทานอลจากใบกระทุมาประยุกต์ใช้กับน้ำสลัดและการประเมินคุณภาพทางประสาทสัมผัส (คะแนนเต็ม 9) พบว่าน้ำสลัดชนิดใสที่มีความเข้มข้นของสารสกัด 12.5 mg/ml มีคะแนนการยอมรับของผู้บริโภคในด้าน ลักษณะปรากฏ สี กลิ่น รสชาติ ความขม และความชอบโดยรวมสูงที่สุดที่เท่ากับ 7.13, 7.20. 7.07, 7.03, 6.97 และ 7.10 ตามลำดับ จากการทดสอบฤทธิ์ด้านเชื้อ S. aureus ATCC 23235 และ s. aureus W68 ของน้ำสลัดที่ผสมสารสกัดเอทานอลจากใบกระทุโดยเก็บไว้ที่อุณหภูมิ 4และ 10 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 21 วันพบว่าสารสกัดมีฤทธิ์ในการฆ่าเชื้อ โดยที่ความเข้มข้น 25 และ 50 mg/ml อุณหภูมิ 4 และ 10 องศาเซลเซียส พบว่าจำนวนเชื้อลดลงเรื่อยๆ จนถึงมากกว่า 99.9% ภายในระยะเวลา 3 วัน และบันทึกผลจนครบ 21 วัน |
Description: | วิทยานิพนธ์ (พท.ม. (การแพทย์แผนไทย))--มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์, 2560 |
URI: | http://kb.psu.ac.th/psukb/handle/2016/11667 |
Appears in Collections: | 190 Thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
419758.pdf | 1.67 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in PSU Knowledge Bank are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.